Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 3. mai 2012

Intervju med Vilde&Inga: Vilde&Inga og Frittgående Orkester spiller på Deichman 05.05.

Vilde&Inga og Frittgående Orkester gjester Deichman lørdag 05.05. klokken 15.00. Vi tok en prat med damene.
Av: Victor Josefsen

Hvem er Vilde&Inga?

– Vilde&Inga er Vilde Sandve Alnæs og Inga Margrete Aas. Vi studerer begge to for tiden på Norges Musikkhøgskole, på henholdsvis fiolin og kontrabass. Vi er også to gode venner!

Vilde&Inga har bakgrunn i klassisk, men jobber hovedsaklig med improvisert musikk og også noe samtidsmusikk.

Hva er forskjellene og likhetene mellom klassisk, samtidsmusikk og impro?

– Hvis man tenker på musikk som lyd i tid vil sjangerbegrepet egentlig oppløse seg. I dette perspektivet har musikksjangerne langt flere likheter enn ulikheter. Vi synes det er inspirerende å tenke i disse baner da man som musiker lett kan henge seg opp i å sette seg selv og andre i bås. Allikevel er det klart det er forskjeller. Det er store forskjeller når det gjelder ulike tradisjoner, idealer, lyttefokus og det sosiale aspektet.

Hvorfor hovedfokus på impro?

Vi følte begge at det var litt unaturlig å bare skulle spille musikk skrevet av en eller annen nå avdød mann, fra en annen tid. Når vi spiller impro, spiller vi vår egen musikk. Improvisert musikk får i mye større grad enn komponert musikk gjenspeile øyeblikket. Dessuten har vi begge erfart at når vi improviserer er fokuset vårt utelukkende på musikken, mens når vi spiller og hører klassisk musikk, krever det mer å lytte forbi det tekniske og kontrollerte.

Kunstner: Ahti Pitkanen

Vilde&Inga har spilt med blant andre Ivar Grydeland, Henrik Munkeby Nørstebø, Okkyung Lee, Xavier Charles og kvartetten Dans les arbres (Ingar Zach, Christian Wallumrød, Grydeland og Charles).

Hvordan var det?

– Det er utrolig lærerikt å spille med så erfarne og dyktige musikere! De musikerne du nevner er alle folk vi ser opp til musikalsk. De er veldig jordnære og hyggelige folk, så det var også utrolig trivlig å møte dem.

Hvem er deres musikalske mentorer og hvorfor?

– De som har betydd mest for oss er Ivar Grydeland og Sidsel Endresen. Deres musikk var vår inngangsport til improvisert musikk og er musikk vi alltid kommer tilbake til. Vi har vært så heldige å ha undervisning med begge to på Norges Musikkhøgskole. Begge har en tydelig metodikk som likevel er åpen for eget uttrykk. De verktøyene de har gitt oss har hjulpet oss mye.

Fortell nærmere hva publikum forvente seg av dere to på Musikkavdelingen 5. mai?

– Vi spiller akustisk improvisert musikk på fiolin og kontrabass. Vi bruker både tradisjonelle og utradisjonelle spilleteknikker, noe som resulterer i et mangefasettert uttrykk. Som du har nevnt tidliger har vi bakgrunn fra klassisk musikk, det har gitt oss et fokus på klang vi har tatt med oss inn i den improviserte musikken. Strykeinstrumenter er utrolig rike på nyanser. Disse nyansene prøver vi å finne og gi rom til i musikken. Ønsker noen å høre en liten smakebit kan de gjøre det på www.vildeinga.com.

– I tillegg vil bandet Frittgående Orkester, som består av ni musikere fra jazzlinja på Norges Musikkhøgskole, også spille. Vi har aldri hørt dette bandet før, men kjenner flere av musikerne. Vi gleder oss veldig til å høre Frittgående Orkester!

Frittgående Orkester

Blir det noen flere konserter framover?

– 7. juni skal vi spille på åpningsarrangementet til Ny Musikk sin festival, A Tonal View Of Times Tomorrow. Da skal vi spille sammen med blant andre Simon Fisher Turner til filmen «The Great White Silence». Til høsten skal vi på turné i Europa. Det gleder vi oss til!

Kommer det noe album fra dere etter hvert?

JA! Vi skal i studio i slutten av mai, men før det skal vi lade opp på Vildes hytte på Hvaler. God mat og vin, havet, stillhet og arbeidsro. Da må jo plata bli bra!!

 

Her kan du søke etter og låne bl.a. musikk, noter, DVD’er og filmer i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 46 andre abonnenter