Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 6. mai 2012

Pilemil på Deichmanske: Minikonsert + lydboksett med DJ Sissyfus 07.05.

7. mai kl. 17 på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen spiller Pilemil minikonsert med minioppsett, og DJ Sissyfus kommer til å mikse lydbøker som han låner fortløpende.
Av: Victor Josefsen / Foto: Metronomicon Audio

Det blir mulig å slå kloa i et rykende ferskt eksemplar av Pilmils nye bok/album Do You Really Want to Read More? på Musikkavdelingen.

Vi tok en prat med (Pil)Emil i anledning minikonserten.

Hvorfor navnet Pilemil?

Det er egentlig et gammelt kallenavn. Pilemil starta som et soloprosjekt og da var det naturlig å velge noe som var nært knytta til meg som person. Selv om jeg etter hvert har fått med andre folk på skuta har jeg beholdt navnet. Sånn er det vel ofte – når man først har kalt seg noe og begynt å gi ut skiver osv. så føles det litt teit å skifte navn.

Det nye albumet til Pilemil kommer i form av en bok.

Hva innebærer egentlig dette?

Vi prøver stadig å finne nye formater og konsepter for å presentere musikkutgivelsene våre. Jeg har alltid hatt et romantisk forhold til bøker, og lenge hatt lyst til å gi ut en bok. Nå fikk jeg muligheten til å slå to fluer i ett smekk.

Fortell litt om albumet/boka?

Ideen til tittelen på boka og på en av låtene på albumet er henta fra strukturen i artikler på internett der det gjerne står «Read more» etter at man har lest et stykke på vei. Ofte orker man jo ikke det da … boka skal på en måte hjelpe oss som har det sånn, også i andre sammenhenger enn akkurat når man surfer på internett.

Du kan ta den opp når som helst og late som du leser, mens du egentlig bare sitter der og tenker eller følger med på noe annet. Detektiver og spioner er jo kjent for å bruke aviser og annet lesestoff på en lignenede måte – som noe å skjule seg bak. Boka er designet av Espen Friberg og Aslak Rønsen (fra Yokoland). Det var de som kom på å lage en bok à la det man kan finne i tegneserier – dvs. når en tegneseriefigur leser en bok, så er det jo ofte bare sånn rableskrift på boksidene.

Leser dere mye bøker selv?

Vi gjorde det før, som man pleier å si, he he. Noen gjør det fortsatt. Personlig klarer jeg ikke å konsentrere meg så mye om bøker lenger, det er for mange andre kanaler som spyr ut info.

Truls og Pil på Deichmanske

Hvilke forfattere og bøker er favorittene? Og hvorfor?

Bassisten er av typen som koser seg med sonetter, mens trommisen er mer på svensk bestselgerkrim. Vi andre er vel et eller annet sted mellom der. Hvis dette spørsmålet hadde vært formulert som «Hvilken bok har du liggende på nattbordet akkurat nå?» ville det sikkert dukket opp mye forskjellig.

Thomas Pynchon

Jeg husker at vi byttelånte noen Thomas Pynchon bøker innad i bandet, så det er kanskje det nærmest vi kommer en band-bok. Det hadde vært kult å kunne lage musikk som ”dro på” på samme måte som disse bøkene, men det blir vel mer eller mindre umulig å skvise noe sånt inn i det poplåtformatet vi tross alt jobber med… nei, dette hørtes veldig pretensiøst ut. Vi går videre.

Pilemil: Do You Really Want to Read More?

Den første videoen til skiva tyder på at Pilemil også er influert hardkokt krim, pulp fiction og den skyggebelagt film noir-sjangeren. Andre norske band som Maribel og Le Corbeau er inspirert av film noir.

Hva er det som fascinerer?

Vår tilnærming til denne stilen er nok gjort med litt mer humoristisk distanse enn det det er for de to banda du nevner der. Men jeg er veldig fan av Le Corbeau, kanskje nettopp fordi de er så gjennomførte stilmessig. Selv har jeg aldri klart det. Men fascinasjonen for dette stoffet er der, selv om det nærmeste vi kommer i vårt uttrykk er å leke med klisjeer. Vi er ikke så veldig hardkokte i hvert fall.

14. april slapp Pilemil bokmerkesingelen Do You Really Want to Read More?. B-siden inneholder Drama with Hilde, en sang komponert til fritt oversatte Vigdis Hjort tekster.

Hvilket forhold har dere til Vigdis Hjort?

Jeg har en dunkel fortid som forfatterskolestudent og der hadde vi en gang Vigdis Hjort som gjestelærer. Hun mente at jeg manglet følelsesmessig beveggrunn i det jeg skrev. Det var sikkert sant, ettersom jeg var mer opptatt av form enn innhold.

Pilemil på vei ut fra Deichmanske

Denne låta er vel et forsøk på å gni det inn. Jeg insisterer fortsatt på å gjøre noe som bare er form, og driter i innholdet. Teksten i refrenget er bare en masse google-translate-aktige oversettelser av Vigdis Hjort-titler. Det er egentlig en ganske barnslig greie, men vi syns det er gøy.

Over til musikkdelen.

Hvem er deres musikalske mentorer, og hvorfor?

Vi har alltid vært fan av lo-fi og DIY, og kanskje mer av greia enn av enkeltartister: Tanken om at man kan være en helt vanlig fyr og både spille inn og gi ut tingene sine selv. Det vi har gitt ut nå høres kanskje ikke helt lo-fi ut, men alt er faktisk spilt inn på øvingslokalet og hjemme med relativt billig utstyr osv.

Norge får for tiden en del skryt av utenlandsk presse for det yrende musikklivet her hjemme.

Hvordan opplever dere det?

Det gis ut masse bra norsk musikk. Det kuleste er at folk lager såpass forskjellig musikk som de gjør. At man er litt sta og holder på med sitt er bra. Det eneste som er litt dumt er at mye av det som gis ut ikke når ut like godt. Inntrykket er at det er en hard kjerne som hører på og følger med, og at resten er mer opptatt av ren underholdning. Men det er ikke noe vits i å irriterer seg over de tinga. Man må bare kjøre på!

Deichman trappene: Flukt

I anledning slippet av albumet/boka Do You Really Want to Read More? kl. 17.00 mandag 7. mai 2012. blir det altså minikonsert og lansering på det innerste rommet i Musikkavdelingen på Deichmanske bibliotek.

Hva kan publikum forvente seg denne ettermiddagen? Og vil konserten bli annerledes enn en Pilemil konsert på Mono f.eks.?

Vi tror det blir en veldig hyggelig ettermiddag. Vi var inne i rommet og sjekka ut, og det både ser og høres veldig bra ut – deilig og dempa. Det kommer nok til å bli veldig annerledes enn en vanlig konsert på en rockescene. Softere, men likevel mer direkte. Akkurat passe for å løse opp litt i hue etter en dag med jobb, studier eller dagdriving. Dj Sissyfus, Center of the Universe, kommer også til å mikse lydbøker som han låner ut fortløpende. Vi gleder oss.

Dj Sissyfus mikser lydbøker på Deichman

Hva skjer videre med Pilemil etter at skiva er sluppet?

Vi skal spille en del konserter, både i Norge og utlandet, men det er litt for mye som skjer på andre fronter frem mot sommeren så det meste kommer til å bli til høsten. Ellers er det masse nye låter på lager. Planen er å gi dem ut som en slags føljetong.

Pilemil sitt nye album Do You Really Want to Read More? kommer fredag 11. mai. Men først blir det både lansering og slippfest.

• Lansering: Minikonsert + lydboksett med DJ Sissyfus.
Mandag 7. mai kl 17.00 på Deichmanske Hovedbibliotek (innerste rom i Musikkavdelingen).

• Slippfest for albumet. Med Pilemil + Magnus Moriarty + Cyrano Pianissimo + DJ Truls/Trees.
Torsdag 10. mai kl 21.30 på Internasjonalen, Oslo.

 

7 kommentarer til “Pilemil på Deichmanske: Minikonsert + lydboksett med DJ Sissyfus 07.05.”

  1. Tilbaketråkk: Intervju! | Pilemil

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter