Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 8. juni 2012

Ragnarockfestivalen: Da Woodstock kom til Norge

Fra 1973 til 1975 ble den smått legendariske Ragnarockfestivalen avholdt på Holmekollen. Norges egne, vaskeekte hippiefestival. Woodstock (1969) og Isle of Wight (1970) var inspirasjonskildene. Nå skulle Oslo få sin dag med «peace and music».

Tekst: Frank Michaelsen / Foto (front): Saft fra Ragnarock '73

Behovet for et slikt arrangement hadde vist seg gjennom de siste årene med improviserte «småfestivaler» avholdt av ungdommer på steder som Ekebergsletta og St. Hanshaugen. Filmselskapet Central Film tok affære og arrangerte «Ragnarock i Holmenkollen». Som andre seriøse festivaler av epoken skulle det hele filmatiseres, resultatet er tilgjengelig på DVD i dag.

Samfunnets voksne var engstelige for at rockefestivalen skulle bli en real ”narkofest”. Noe som ble gjenspeilet i avisenes anmeldelser fra arrangementet i etterkant, da det hovedsakelig ble skrevet om «hvor bra det gikk». Eneste rapporterte utskeielser var at «ungdommen hadde tent noen bål for å holde varmen om kvelden» + tilløp til toppløs bading i Holmenkolltjernet.

Ragnarock 1973 (som altså finnes på DVD) åpner ved at Andreas Diesen, i en slags grønn fat-suit (??), ber publikum stave R A G N A R O C K for ham. «Gi meg en R, Gi meg en ..A!» osv.. Han roter litt med bokstavene, men la gå. Når publikum har stavet ferdig RAGNAROCK, får vi se dagens første band, Saft. Kjent for blant annet «People in motion». Det er møtet mellom rock og norsk folkemusikk som er festivalens røde tråd. Dette resulterer i mange spennende musikalske møter der det mest vellykkede kanskje er fusjonen Saft + fele-virtuos Sigbjørn Bernhoft Osa (som skulle møte massiv kritikk fra sitt eget miljø for å ha stilt opp på rockefestivalen – truet med utkastelse fra Spellemannslaget og greier) Prudence står også for nevneverdige innslag. Det samme gjør Popol Vuh, der Jahn Teigen får spilt litt på bi-instrumentet sitt også; nemlig akrobatikken. Sidekicket hans, Pjokken Eide, på fløyte, må oppleves – om enn kun på DVD.

Siste Ragnarock ble avholdt i 75. Da var lufta til dels gått ut av prosjektet og de største navnene uteble.

 

Du kan låne «Ragnarock ’73» på DVD hos oss.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

 

Saken er oppdatert juli 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter