Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Anmeldelser 10. august 2012

Øya 2012 – Björk

Den kanskje største stjernen på årets Øya-program er islandske Björk. Hennes siste plate «Biophilia» er inspirert av forholdet mellom natur, teknologi, menneske og musikk. Noe som i høyeste grad ble gjenspeilet i konserten på Enga i går. Den skulle nemlig bli en musikalsk og visuell opplevelse utenom det vanlige.
Tekst: Gunnar Vilberg / Foto: Erik Moholdt

Rett før Björk kommer inn på scenen og stjeler vår oppmerksomhet, begynner det å regne. Det er nesten som bestilt for å skape et ekstra (naturlig) element til konserten. Det er intenst. Dype bassertoner buldrer, et nydelig kor bestående av 12 sangere fra koret Graduale Nobili høyner opplevelsen med voldsomme og sære rytmer, meditative og skjøre melodier, også Björk selv – med den vakre og overraskende vokalen, melodiøs og rytmisk. Lett dansende rundt, med et fantastisk avvæpnende og sjarmerende «tack, tack,» etter hver låt. Det hele ble rammet inn med pyroeffekter og store videoinstallasjoner med bilder av bevegelige mikroorganismer, jordens indre natur og verdensrommets uendelighet. En magisk kveld!!

De fleste låtene var hentet fra Biophilia, men som gammel Björk fan ble jeg smurt med godlåter som Hunter og Jóga. Med unntak av en forførende versjon av Possibly Maybe, ble det ingen mimring over gamle hiter fra Debut og Post. Men hva gjorde vel det!?! Björk leverte varene, skapte en minneverdig kveld på Enga og viste oss hvorfor hun er den stjernen hun er!

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

3 kommentarer til “Øya 2012 – Björk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter