Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 10. september 2012

Ørjan Matre får pris for et verk juryen mener er «irriterende godt skrevet»

Ørjan Matre er vinner av TONOs Edvard-pris 2012 i kategorien «Samtidsmusikk» for klarinettkonserten Inside Out – concerto for clarinet and orchestra. Et verk juryen mener er «irriterende godt skrevet» og som de tror blir stående på orkestrenes repertoar.

Av: Victor Josefsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen deler ut prisen under åpningen av «Arne Nordheim-senteret – senter for ny og eksperimentell musikk» mandag 10. september kl. 20:00. Åpningen av Arne Nordheim-senteret på Norges Musikkhøyskole, er en del av Ultimafestivalen.

– Ørjan Matre er en av våre mest fremgangsrike, unge komponister, og har fra første stund gjort krav på det store formatet; symfoniorkestret. Hans klarinettkonsert, skrevet for Rolf Borch og urframført med Bergen Filharmoniske Orkester i 2011, viser med all tydelighet en komponist som håndterer det store orkesterapparatet med frapperende selvfølgelighet, sier juryen i sin begrunnelse.

En glad vinner

– Jeg er svært glad for å motta Edvard-prisen 2012 for klarinettkonserten «Inside Out». Det tok lang tid å komponere den, og noe av langsomheten i komposisjonsprosessen har forhåpentlig også smittet over på selve klangforløpet – juryens uttalelse tyder på det! Verket kunne heller aldri ha blitt til uten det nære samarbeidet med solisten Rolf Borch, sier Matre i en kommentar.

Prisen består av Bruno Oldanis unike trofé, diplom og kr. 50.000.

Juryens begrunnelse

Ørjan Matre er én av våre mest fremgangsrike, unge komponister, og har fra første stund gjort krav på det store formatet; symfoniorkestret. Hans klarinettkonsert, skrevet for Rolf Borch og urframført med Bergen Filharmoniske Orkester i 2011, viser med all tydelighet en komponist som håndterer det store orkesterapparatet med frapperende selvfølgelighet. Verket er ”irriterende godt skrevet”, som et medlem i Edvard-juryen humoristisk formulerte det. Fra de første, skimrende åpningstonene hører vi en komponist som vet å holde på spenningen og la klangen utfolde seg i sin egen tid; her er intet hastverk. Derimot en evne til å holde litt på hemmeligheter, og la verket spille seg ut i et dynamisk spenn med store, og innimellom uforstilt dramatiske kontraster. Edvard-juryen tror vi her har å gjøre med et verk som kommer til å bli stående på orkestrenes repertoar.

Om Edvard-prisen

Edvard-prisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO tildeler opphavsmenn og -kvinner for fremragende musikkverk. Prisen gis til opphavspersoner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere og øke folks forståelse og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

Juryen har bestått av Ingrid Kindem, Kari Bremnes, Maja Ratkje, Dag Krogsvold, Lars Petter Hagen og Synne Skouen (juryleder).

TONO er komponistenes, tekstforfatternes og musikkforleggernes organisasjon.

 

Du kan låne CD’er, DVD’er bøker og musikknoter av utøvere som er nevnt i saken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter