Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 11. oktober 2012

Verdens eneste saxofon- og mandolinduo på musikkavdelingen kl. 17.30

 

Mandolin er et sjeldent instrument på den norske musikkscenen. Og mandolin og saxofon i samspill er et sjeldent syn på verdens musikkscene. Kom og opplev en duo du ikke kan finne maken til! Dalane og Nerheim har spilt sammen siden 2004, da de urfremførte noen av de første stykkene skrevet for saxofon- og mandolinduo. De har også gjort flere skolekonserter i regi av Den Kulturelle Skolesekken.

Jo Sølve Dalane er en av få mandolinister i Norge. Han har i flere år vært med i EGMYO(European Guitar and Mandolin Youth Orchestra).

Musikkavdelingen, Deichmanske Hovedbibliotek. Kl. 17.30

VI TOK EN PRAT MED ERIK NERHEIM

Hvem er egentlig Erik Nerheim?

– Erik Nerheim er saxofonist, komponist og musiker fra Suldal i Rogaland, for tiden bosatt i Oslo. Han studere for tiden til en master i saxofon ved Norges Musikkhøgskole. Erik Nerheim Saxofonfestival er en enmannsfestival med 25 konserter på 3 dager!

Du spiller både i synthpop-trioen Supermale og støyprogjazz-bandet Synkoke. Du omfavner tydeligvis alle sjangre?

– Jeg har en tanke om at god musikk lever på tvers av sjangrer. Det kommer mer an på viljen og energien bak musikken og formidlingen, enn det kommer an på sjangeren. Jeg er veldig komfortabel med å bevege meg i ulike sjangre,- noen ganger så har den ulike musikalske kvaliteten overføringsverdi til hverandre, andre ganger ikke. Men det som går igjen er ønske om å formidle god musikk. Jeg omfavner mange sjangre, men jeg omfavner kun musikk jeg syns er god!

Hva er forskjellene og likhetene mellom synthpop, støyprogjazz og det du fremføree på tredagers enmannsfestival Saxofonfestival?

– Jeg tror at musikk og kunst oppstår i møtet mellom mennesker,- mellom utøver og publikum, mellom formidler og opplever. Akkurat hva som blir formidlet kommer ikke alltid i første rekke. Å peke på likheten mellom synthpop, støyjazz og Erik Nerheim Saxofonfestival kan bli litt søkt, men det som går igjen er min musikalske vilje til formidling av musikk. Som utøvende kunstner har jeg en tro på at jeg bidrar og tilfører noe av min musikalitet til alle prosjekter jeg er med på.

Hvilket prosjekt er hovedfokuset ditt?

Jeg prøver å dele oppmerksomheten litt mellom alle disse tre hovedprosjektene; solo saxofon, Synkoke og Supermale. I det siste har det blitt mye saxofon, men fremover skal for eksempel Synkoke på turné til både Frankriket og Danmark, i tillegg til å spille på London Jazz Festival. Supermale slapp nettopp singel og musikkvideo.

– Og Supermale har veldig mye spennende i vente i den kommende tiden,- mellom annet konserter i Frankriket og UK i tillegg til forberedelse av ny EP. Supermale er nok hovdeprosjektet i tiden fremover, mye på grunn av sammensetningen av mennesker og felles satsing, i tillegg til en tro på at Supermale har sjans til å bli et levedyktig prosjekt over lang tid.

Jeg møtte deg på by:Larm, hvordan var det å spille på by:larm med Synkoke? Fornøyd med responsen?

– Det er alltid stas å spille på by:Larm! Synkoke er et band som har drevet på i veldig mange år, vi har gitt ut to plater og spilt et utall konserter. Det var deilig å få vist det for by:Larm publikummet. Responsen var god, men vi merket jo at vi beveger oss i en sjanger som ikke er like kommersiellt som det meste andre på by:Larm.

Enmannsfestival ja, er du inspirert av konseptet til Jarle Bernhoft (Sjekk Historien om loopen – en historie som gjentar seg)?

– Ja, det er jo klart at Bernhoft er en inspirasjon hva gjelder å skape  gode musikalske uttrykk helt solo. Jeg er veldig fascinert av musikere som klarer å holde interessante solokonserter helt alene. Det er noe med å stå alene på en scene, ha full kunstnerisk frihet, og skape noe uten å måtte forholde seg til andre enn publikum. Nå er jo ikke alle konsertene på festivalen helt solo. Jeg har fått god hjelp av musikerkollegaer som Kurt Andre Aase, Kristian Harnes, Ellen Andrea Wang, Marcus Andre Berg, Mari Askvik, Gudrun Faleide Fristad og Norsk Barokksaxforbund for å nevne noen blant de mange.

– Når det gjelder enmannsfestivalkonseptet så er det veldig interessant å kunne arrangerer noe fort, uten byråkrati, der jeg selv kan ta alle kunstneriske og praktiske avgjørelser.

Hvem er dine musikalske mentorer og hvorfor?

– Jeg blir veldig inspirert av alle de jeg spiller med. Kristian Harnes og Kurt Andre Aase som jeg spiller med i Supermale er til stor inspirasjon i alt fra komponering og produsering til det helhetlige synet på musikk og bandformidling. Å jobbe med de er fascinerende hver eneste dag! Jeg er veldig takknemlig over alle som jeg har fått lov til å spille og jobbe med opp gjennom tidene. Jeg tror vi alle bygger en musikalsk dagbok gjennom all musikk vi omgås med av ulik sort, og denne kommer igjen til uttrykk i musikken man formidler.

Konsertene spenner fra improvisert musikk og klassisk saxofonrepertoar til disco og Creedence. Disco og Greedence på saksofon høres artig ut:

– Vi spilte Creedence låter nede på Stargate første festivaldag,- det var veldig gøy! Jeg hadde med meg Ole Ådland på gitar og vokal som er en fantastisk formidler. Tanken med den konserten var å fremføre et repertoar som var kjent og passet til plassen, men i en ny og alternativ setting. I tillegg er det jo et mål med festivalen å favne bredt og å vise at saxofonen kan brukes i veldig mange forskjellige konstellasjoner og sjangrer. Disco på saxofon (og el-trommer og operasanger) er jo også en underlig sammensetning av instrumenter,- men musikken ble formidlet med en energi og glede som gjorde at det til slutt ble finfin dansestemmning!

Så hva kan publikum forvente seg ?

– På konserten på Deichmanske er det en unik anledning til å høre mandolin og saxofon i samspill! Det er garantert et lydbilde man aldri har hørt før! Vi er nok verdens eneste duo i dette formatet. Men bortsett fra at vi er en underlig kombinasjon av instrumenter, så har vi akkurat det samme utgangspunktet i tanken om å gjøre levende og energiske formidlinger av god musikk.

– Velkommen!

Erik Nerheim Saxofonfestival, som startet 9. oktober, er en tredagers enmannsfestival med 25 konserter der Erik Nerheim medvirker på alle.

– Konsertene spenner fra improvisert musikk og klassisk saxofonrepertoire til disco og Creedence.

I dag kan du å oppleve Verdens eneste saxofon- og mandolinduo på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen kl. 17.30.

 

Én kommentar til “Verdens eneste saxofon- og mandolinduo på musikkavdelingen kl. 17.30”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter