Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 28. oktober 2012

Karl Seglem hedret med to musikkpriser

Foto: Sigvor Malte/ Vossa Jazz

Komponist og musiker Karl Seglem er vinner av Egil Storbekkens Musikkpris for 2012. Prisen ønsker å fremme utbredelsen av de eldre norske folkemusikk-instrumentene, og er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturformidleren Egil Storbekken. Karl Seglem fikk også NOPAs musikkpris 2012 for bestillingsverket til Vossa Jazz 2012 «Som spor».

I sin begrunnelse for Storbekkens musikkpris uttaler juryen blant annet: Prisvinneren er på mange måter en institusjon innen norsk musikkliv. Han beveger seg musikalsk mellom ulike sjangre som norsk folkemusikk, verdensmusikk, jazz og elektronika og utforsker stadig nye områder innenfor musikken både som komponist og som en av våre aller fremste utøvere på tenorsaksofon og bukkehorn. Gjennom sin flittige og smakfulle bruk av bukkehornet viser han hvordan et gammelt tradisjonelt norsk instrument kan anvendes i nye musikalske sammenhenger, og han skaper dermed fornyet interesse for en toneverden som man i dag sjelden møter.

Juryen besto av: Bjørn Aksdal, Tone Hulbækmo, Geir Egil Larsen, Elene Storbekken og Bent Åserud.

En stolt vinner

– Jeg er svært glad og stolt over å ha mottatt minneprisen. Det er en ære, og mest av alt inspirerende for videre arbeid: Både det å skape ny musikk for et så sjeldent folkemusikkinstrument – og å utvikle spillet på ulike bukkehorn. Jeg opplever det også som aksept for det jeg driver med – på min personlige måte. Min personlige tilnærming til bukkehorn! Det sier Karl Seglem i en kommentar.

Musikkprisen er på kr 25.000,- samt et verk av billedkunsteren Helga Drude Storbekken

Karl Seglem ble også hedret med NOPAs musikkpris 2012 for bestillingsverket «Som spor»

– Jeg er overveldet og vanvittig glad. Jeg er jo veldig fornøyd med verket og glad for at det får den prisen fra «kollegaer» i bransjen og at kvaliteten i arbeidet mitt blir sett og hørt. Sier prisvinneren i en kommentar.

I sin begrunnelse uttaler juryen blant annet: Gjennom ni avdelinger blir vi med på en reise i musikalsk mangfold der stemninger og elementer fra folkemusikken møter uttrykk vi forbinder med jazzen, og med en framdrift og groove som stilmessig også peker i ganske andre retninger. Verket er gjennomtenkt, spennende og velstrukturert, og komponisten deler raust ut solistroller til medspillerne på hardingfele, tangentinstrumenter, bass og trommer underveis, i tillegg til egne bidrag på bukkehorn og saksofon.

Juryen besto av: John Ivar Bye, Tone Hulbækmo, Eigil Berg og Ingrid Bjørnov

NOPAs musikkpris er på 25.000 kroner og gis til en komponist, for et verk skrevet inneværende år.

Musikken til Seglem blir ofte omtalt som rotnorsk world-jazz. En finner ikke andre ensembler med den instrumentsammensetningen Seglems world-jazz bånd har. Det å koble hardingfele med elektriske instrument, trommer, bukkehorn og tenorsaksofon – i et band med mye improvisasjon, er enestående. Musikken ligger i grenselandet mellom det tradisjonelle og det moderne.

Bestillingsverket «Som spor» framføres i Oslo 7. desember

Den 7. desember skal Karl Seglem fremføre bestillingsverket til Vossa Jazz 2012 «Som spor» på Victoria, Nasjonal Jazzscene i Oslo. Verket bygger på det musikalske utrykket vi har fått høre på albumene Femstein (2004), Urbs (2007) og Ossicles (som fikk Folkelarmprisen i 2011.) «Som spor» mottok svært gode kritikker etter urframføringen i mars 2012.

Om Egil Storbekkens Musikkpris

NOPA, Norsk Lur- og bukkehornlag og Tolga kommune står bak Egil Storbekkens Musikkpris for å fremme interessen for Egil Storbekkens musikk, samt utbredelse av de eldre folkemusikkinstrumentene i norsk folkemusikk. Prisen er et nasjonal hederstegn og kan gies til aktuelle kandidater fra hele landet. Prisen ble delt ut 25. oktober, på NOPAs 75 års jubileumskonsert i NRK Store studio i Oslo.

(NTB)

Sjekk også: Lyd i ord

Én kommentar til “Karl Seglem hedret med to musikkpriser”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter