Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 6. november 2012

Årets samiske artist 2011 klar med nytt album

Årets samiske artist 2011 klar med ny plate - blander det tradisjonelle med det urbane og mystiske.
Av: Victor Josefsen / Foto: Ellen Dalbakk

Elin Kåven har hentet inspirasjon fra naturen, Mari Boine og rytmer fra det eksotiske Østen, og laget en plate der det tradisjonelle samiske får nye impulser.

– Albumet «Máizan-Thaw» viser min samiske bakgrunn fra ett helt nytt ståsted, der det tradisjonelle, mytiske og moderne er blandet. Gjennom dette albumet har mitt indre liv som en samejente i byen manifestert seg. Røttene og lengselen til naturen er til stede, men med et samtidig drag mot det urbane, sier Kåven.

 

 

Årets samiske artist 2011

Elin Kåven fra Karasjok ble i 2011 kåret til årets samiske artist, og mikser magedans med folkemusikk, jazz og verdensmusikk. Det nye albumet «Máizan-Thaw», som betyr mildvær på norsk, blir utgitt av plateselskapet DAT og kommer i butikkene 24. november. Hennes debutplate fra 2009, «Jikŋon musihkka-Frozen music», trillet femmere i flere norske aviser.

Som 16 åring debuterte Elin som rockeartist med eget band og gitar, men fant fort ut at hun hadde havnet på feil hylle.

Internasjonal oppmerksomhet

Elin blir ofte sammenlignet med internasjonale storheter som Kate Bush og Bjørk. Sangen «Àibbas Jaska / All still2, ble i februar 2012 finalist i Internasjonal songwriting competition. Denne konkurransen avholdes i USA hvert år, med kjente musikere som Ozzy Osbourne, Tori Amos, Tom Waits og Robert Smith i dommerpanelet.
Med denne låten vant hun også Sami Grand Prix i 2008.

Albumet «Jikŋon musihkka-Frozen music» fra 2009 er meditativt, med drag mot det mystiske med influenser av tradisjonell samisk joik. Elin Kåven ble gitt kallenavnet «The arctic fairy» av sitt engelske publikum, hvor hun ofte har reist for å danse og undervise. Navnet ble gitt til henne for sin unike scenetilstedeværelse og stil.

 

– Jeg skjønte ganske raskt at rocken var feil, og byttet bort gitaren med dansen. Som liten jente så jeg Mari Boine spille på biblioteket i Karasjok og ble superimponert over henne.

 

Bandet:

Juhani Silvola, produsent, arrangør og gitarist. Jobber som produsent og musiker. Spiller i blant annet HighasaKite, Sacred Harp, Summers/Silvola/Kvam, Frikar, Koan, Brita Lyon.

Har spilt med bl.a. Adjagas, Earlybird Stringband og Turdus Musicus.

Sarah-Jane Summers, felespiller og arrangør fra Scottland. Har studert ved, blant annet Norges Musikkhøyskole, utgitt undervisnings DVD for fele. Spiller også i plateaktuelle Summers/Silvola/Kvam.

– Jeg skjønte ganske raskt at rocken var feil, og byttet bort gitaren med dansen. Som liten jente så jeg Mari Boine spille på biblioteket i Karasjok og ble superimponert over henne. Nå har jeg funnet min egen stil, og synes det er spennende å blande inn det eksotiske med magedansen og dens uttrykk i det mer tradisjonelle samiske. Nå tør jeg være helt meg selv, sier Elin.

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 48 andre abonnenter