Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 26. november 2012

Rune Berg sitt sterkt forsinkede ungdomsopprør

Fredag 30. november slipper Rune Berg fra Number Seven Deli og The Margarets sin aller første soloplate. «Mitt sterkt forsinkede ungdomsopprør», sier Rune Berg. Sjekk intervjuet.

Tekst: Victor Josefsen /Foto: Pressebilde

Rune Berg er det eneste aktivet medlemmet i Number Seven Deli og The Margarets.

Du er den eneste som ikke har funnet noe viktigere å ta seg til, sier du, Hva gjør de andre i Number Seven Deli og The Margarets?



– Litt ymse, et tilfeldig utvalg: Én skal bli lokomotivfører; et par stykker har startet et eventbyrå som sysler med å arrangere kjempestore fester og festivaler og driver et storartet musikkstudio; én er forfatter og filmlærer på folkehøgskole; én jobber på platebar; én jobber som et eller annet litt diffust på HiO; én jobber seg oppover i NRK-systemet. Mye forskjellig. Felles for alle er at de ikke lenger har musikk som førstevalg.

– Nesten alle låtene på plata ble skrevet i den perioden det begynte å demre for meg at jeg var den eneste av bandkameratene mine som ikke hadde laget noen ordentlig plan B, og som fremdeles holdt plan A for å være førstevalget.

– Når dét er sagt er det fortsatt en viss aktivitet i de forskjellige bandene. Number Seven Deli ga ut sin tredje plate, «Toxteth», tidligere i år, og tre av seks tidligere The Margarets-medlemmer (jeg, Alex Rinde og Ronnie MAG Larsen) har nettopp gitt ut en sjutommer som heter «Strangers in a New Town». Men det blir mer på hobbybasis, og den begrensede tiden vi får brukt på dette må skvises inn i sprekker og skår i allerede breddfulle syvendesanser.

Videre sier du at dette er ditt sterkt forsinkede ungdomsopprør, på hvilken måte?

– Jeg har sett meg nødt til å skrive meg ferdig med en del ting i fortiden på denne plata. Litt på samme måte som ungdommer gjerne fjerner seg fra sine foresatte når de skal riste av seg barndommen og igangsette voksenlivet, har jeg også tatt avstand fra mitt gamle liv for å sette i gang mitt nye liv.

 

 

– Nesten alle låtene på plata ble skrevet i den perioden det begynte å demre for meg at jeg var den eneste av bandkameratene mine som ikke hadde laget noen ordentlig plan B, og som fremdeles holdt plan A for å være førstevalget.

– Litt på samme måte som ungdommer gjerne fjerner seg fra sine foresatte når de skal riste av seg barndommen og igangsette voksenlivet, har jeg også tatt avstand fra mitt gamle liv for å sette i gang mitt nye liv.

– Jeg vurderer ikke om dette er dumt eller bra, riktig eller galt, bare konstaterer at det er som det er, og at det har satt meg i en ukjent situasjon. Som jeg har funnet det meningsfullt å belyse tekstlig på denne platen.

Rune Berg har blitt nominert til Spellemannprisen fire ganger, Alarmprisen og Natt&Dag-prisen én gang, vunnet NRK Petres Urørt-pris, mottatt gullplate for over 25.000 solgte album, vunnet Dagsavisens leseravstemning over årets beste album, vunnet kåringer i både Aftenposten og Avis1 for årets beste singel og vært nummer én på Norsktoppen. For å nevne noe.

Hva er ambisjonene med soloalbumet?



– Jeg hadde lyst til å lage et album som skilte seg ut fra tidligere utgivelser, blant annet ved å være mye mer personlig. Jeg har alltid sett på meg selv som en bandmusiker, og har egentlig aldri hatt spesielt lyst til å bli vokalist og frontfigur. Men da jeg skjønte at det ikke var noen vei utenom, begynte jeg også å se nye muligheter. Den store forskjellen for meg lå i hvor nærgående jeg kunne være i det tekstlige. Nå var det ikke lenger noe ledd mellom forfatter og vokalist, og plutselig kunne jeg skrive om ting som bare angikk meg.

– Og jeg synes at jeg har lykkes i å lage et personlig album, tidvis mye mer personlig enn jeg er komfortabel med.

– Jeg har alltid sett på meg selv som en bandmusiker, og har egentlig aldri hatt spesielt lyst til å bli vokalist og frontfigur. Men da jeg skjønte at det ikke var noen vei utenom, begynte jeg også å se nye muligheter.

Hva er planene etter albumslippet?

– I de kommende ukene blir det mye lanseringsaktiviteter, intervjuer, små opptredener på platebutikker og slikt. Og så blir det storartede slippefester/konserter på Mono i Oslo og på Steinovnen i Ålesund. Etter dette blir det å planlegge mer omfattende turnering, kanskje en større runde på nyåret? Ting er litt flytende ennå, nå rett før sleppet.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Én kommentar til “Rune Berg sitt sterkt forsinkede ungdomsopprør”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter