Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Anbefalinger 6. desember 2012

Plateanbefaling – «Maskindans» : Norsk Synth 1980–1988

«Maskindans» er rett og slett kanskje den kuleste plata jeg har hørt i det siste! Her er det utrolig mye snacksy og spennende. Alt fra dyster melodiøs deppesynth og til poppete hoppelåter. Dette er et stykke norsk synthpop-historie du absolutt bør sjekke ut!
Tekst: Gunnar Vilberg

Clockwork Orange: «Sensation Boys» (Dette er singelen fra sommeren 1985. Det er demoversjonen fra 1984 som er på CDen).

Norsk synthpop hadde sitt utspring i punken. Det er kanskje det som gjør denne dobbeltplata med 41 spor ekstra spennende. Mange tenker på synthpop som noe litt dybdesløst, men her er det mye alvor og melankoli. Det aller meste av det betydningsfulle synthpop-Norge på 80-tallet er representert (med unntak av a-ha). Blant annet er det en strålende låter av Clockwork Orange, Kito, Fra Lippo Lippi, Ole I’Dole (yes, du leser korrekt), Grå og Bel Canto. 

Du kan se en oversikt over alle sporene her.

 

Grå

 

På tidlig 80-tall var det Ikke noe autotuning, midi, soundCloud eller facebook. Det var 4-spors opptagere og analoge synther som gjaldt. Musikken ble spredt gjennom mer eller mindre etablerte «kassettselskaper». Lyden og produksjonene er derfor ikke alltid på topp, men det gjør liksom ikke noe. Det er hele stemningen og feelingen plata maler fram som gjør den så bra.

«Maskindans» er en herlig 80-talls musikkretro-opplevelse. Kort i nakken, lang på toppen. Akkurat slik det skal være.

 

Adrian Cox: Aegina (part 1 – 1986)

 

Den 5. desember lanserer Jonny Halberg sin nye, nesten selvbiografiske roman, 1983.  Handlingen er lagt til et kunstmiljø i Oslo på tidlig 80-tallet. Hovedpersonen møter blant annet Stig Sæterbakken og bandet Grå som er representert på plata. Sæterbakken er også med i bandet Guttene fra Gokkohjørnet som du også kan høre på plata med låta Ikke vær redd.

Guttene fra Gokkohjørnet: «Ikke vær redd»

 

Du kan låne «Maskindans» på Deichman

«Maskindans» er utgitt av Hommage Records.

Du kan låne Jonny Halberg sin bok 1983, og du kan du lese en anmeldelse av boka her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter