Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 8. desember 2012

Musikkhøgskolestudenter vil spille førstefiolin

NMHs symfoniorkester i Lindemansalen
Foto: Jarle Nyttingnes/NMH

Musikkhøgskolestudenter vil spille førstefiolin – starter «SNORK» for Musikkhøgskolens symfoniorkester og inviterer til konsert, remix og afterparty 9.12.

Nylig ble kammerorkesteret Ensemble Allegria, som består av nåværende og tidligere studenter ved Norges musikkhøgskole, tildelt Statoils høythengende talentstipend på 1 million kroner. Nå vil musikkhøgskolestudentene delta i formingen av skolens store stolthet; Musikkhøgskolens symfoniorkester. Derfor har de startet sitt eget orkesterutvalg – kalt «SNORK».

Søndag 9. desember holder symfoniorkesteret konsert i Universitetets aula under ledelse av Oslo-Filharmoniens dirigent Jukka-Pekka Saraste. For første gang har studentene selv hatt stor innflytelse på utformingen av konserten.

Musikkhøgskolens symfoniorkester prøve
Foto: Jarle Nyttingnes/Norges musikkhøgskole

– Symfoniorkesteret er skolens flaggskip og blir brukt i ulike sammenhenger for å fronte Musikkhøgskolen – og nå ønsker vi i større grad å være med på å sette vårt preg på orkesteret. Derfor er vi en gruppe studenter som på eget initiativ har dannet «SNORK», som står for «studentenes nye orkesterutvalg». Vi ønsker å ta mulighetene skolens orkester gir oss på alvor ved å engasjere oss i alle deler av konsertproduksjonen. Utvalget har blitt godt mottatt og skoleledelsen er veldig positiv til vårt engasjement, sier Simen Rudi Solbakken, fjerdeårsstudent og nestleder i det nye utvalget.

Konsert-remix og afterparty
Gjennom SNORKs deltakelse i orkesterkomiteen er studentene nå blant annet med på å påvirke dirigentvalg, konsertprogram og markedsføring. Konserten i Aulaen den 9. desember, blir den første hvor studentene har hatt en viktig rolle i planleggingen. I regi av SNORK inviteres det denne gangen til et møte med orkesterets musikere og en innføring i musikken før konserten. I etterkant er publikum velkommen på fest på Chateau Neuf – hvor det blant annet blir spilt remixer av konserten.

– Vi ønsker å være mer delaktige i hva vi gjør og hvorfor vi gjør det. Nå får vi se hvordan ting fungerer i kulissene, og hvor mye arbeid som ligger bak en konsert, og dette er viktig lærdom å ta med seg videre ut i arbeidslivet. Tidligere kom vi bare til ferdig dekket bord, sier Solbakken – som selv spiller trombone.

Musikkhøgskolens symfoniorkester bassrekke
Foto: Jarle Nyttingnes/Norges musikkhøgskole

Viktig med studentengasjement
Skolens ledelse er positive til det nye utvalget, og lover at studentene ved neste korsvei skal få stå for både dirigentvalg og program helt selv.

– Studentenes initiativ er strålende. Alle utdanningsinstitusjoner snakker om viktigheten av å ta ansvar for egen læring. NMHs studenter demonstrerer at de tar det. Studentene hos oss er allerede svært kompetente, men et engasjement som dette vil være en verdifull del av forberedelsene til et tøft liv som profesjonell musiker – som studentene våre vil oppleve når de går ut herifra, sier Eirik Birkeland, rektor ved Norges musikkhøgskole.

Mer direkte og åpne
Dirigenten selv, synes det er ekstra spennende å jobbe med unge musikere – nettopp på grunn av deres engasjement: – Å dirigere et studentorkester er givende på mange nivåer. Kommunikasjon av ideer kan ofte skje på en mer direkte måte enn med et profesjonelt orkester, og det resulterer i at man danner nye perspektiver, sier Jukka-Pekka Saraste, sjefdirigent i Oslo Filharmoniske Orkester.

– Et annet aspekt er at studentmusikere ennå ikke har utviklet de manerene og arbeidsvaner som kan bidra til å maskere musikalsk uttrykk, og det kan skape både interessante resultater og arbeidsprosesser, sier Saraste.

Fra øverom, kontrabass

Fakta om konserten:
Søndag 9. desember klokken 18.00 holder Musikkhøgskolens symfoniorkester konsert i Universitetets aula. Fra klokken 17.15 blir det en kort innføring i musikken og møte med orkesteret.
Dirigent er Jukka-Pekka Saraste, Oslo Filharmoniske Orkesters sjefdirigent.
På programmet står:
– Arne Nordheim: Epitaffio
– Johan Svendsen: Romanse for fiolin og orkester, G-dur, op. 26 (1881) Solist: Kaja Østervold – fiolin
– Jean Sibelius: Symfoni nr. 5
Etter konserten er det fest på Chateau Neuf hvor det blant annet blir spilt remixer av konserten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter