Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 17. desember 2012

Eksentrikerens tale i egen begravelse

Foto: June Witzøe

Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt slapp tidligere i år EP-en Forlis og videoen «Eksentrikerens tale i egen begravelse». Neste år skal de slippe den kombinerte EP-en og tegneserien Grevlingens odyssé. Vi tok en prat med Even Tømte i Fredsbevegelsen.

 

 

Hvem og hva er egentlig Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt? Og hvorfor valgte dere akkurat det navnet?

– Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt er et musikerensemble. Du kan lese mer om oss på http://www.fyllesjuk.no/bandet/

Kjernen i bandet er Tone Wasbak Melbye, Tale Fjell Egeberg og undertegnede. Vi er alle låtskrivere, synger og trakterer diverse instrumenter. Utover det er vi nok løsere organisert enn de fleste band. Vi er glade i å spille med nye musikere, og akkurat hvem som er med i Fredsbevegelsen kan variere fra en opptreden til en annen.

– Vi vil befri musikken fra det kommersielle maskineriet og de sjelløse pengepugernes klamme grep.

– Opptil flere velmenende individer har ymtet frempå at vi burde skifte navn for å slå igjennom. De har ikke skjønt greia.

– Kanskje det er riktigere å si at det var navnet som valgte oss. Det oppsto i alle fall under et myteomspunnet rakfisklag på marinteknisk institutt på NTNU, der deler av bandet deltok. Detaljene rundt dette er uklare, men det går rykter om at det var akevitt med i bildet.

Samtidig jobber vi med Fyllesjuk julekalender. Hver dag fram til jul legger vi ut et ny snutt på www.fyllesjuk.no. Det blir vås og pjatt og julezombier og julegrevlinger og trykkluftbor og musikk med lav og høy terskel.

«Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt presenterer sitt storslagne epos om livslede og spede håp. I sin aller, aller første videoppreden vil de utfolde for dine øyne det dekadente minidramaet Eksentrikerens tale i egen begravelse. Forbered deg på en storslagen reise i nattens underlige avkroker der du vil møte vakre og ubehagelige vesener og innsikter», skiver Fredsbevegelsen i pressekrivet.

– Tittelen sier jo ganske tydelig hva det handler om, legger Even til og fortsetter: Og historien bak låta framkommer ellers i teksten og videoen.

 

 

Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt er en musikalsk frigjøringsbevegelse, sier dere, på hvilken måte?

– Vi vil befri musikken fra det kommersielle maskineriet og de sjelløse pengepugernes klamme grep. Vi er et band og spiller musikk, men vi ønsker også å gjøre det vi kan for å bygge opp en levende musikkultur på musikkens egne premisser.

Og hva driver så den musikalsk frigjøringsbevegelse med for tiden?

– Den siste tiden har vært temmelig hektisk. Vi var nylig i studio og jobbet med vårt kommende album. Nå forsøker vi etter beste evne å la julefreden senke seg.

Samtidig jobber vi med Fyllesjuk julekalender. Hver dag fram til jul legger vi ut et ny snutt på www.fyllesjuk.no. Det blir vås og pjatt og julezombier og julegrevlinger og trykkluftbor og musikk med lav og høy terskel. Hver snutt er på 5-10 minutter og således det perfekte selskap til morgenkaffen sammen med pepperkaker, krumkaker og denslags.

– Grevlingens odyssé er et knippe sanger som handler om en grevling som bor og jobber i en bomstasjon langs E6. Tegneserien har blitt til ved at tegneren Li Xin har tolket mine tekster om grevlingen.

Neste år skal Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt slippe den kombinerte EP-en og tegneserien Grevlingens odyssé. Det er jo en del band som for tiden har kombinerer album og bok. Det nye albumet til Pilemil kom i form av en bok, det nye albumet til Æ er blitt gitt ut som bok med downloads og albumet til Englestøv består av et album og en roman.

– Jeg hadde ikke fått med meg at det er andre band som har gjort noe liknende den siste tiden, men det er jo morsomt.

– Grevlingens odyssé er et knippe sanger som handler om en grevling som bor og jobber i en bomstasjon langs E6. Her lever og jobber han, mens han betrakter verden gjennom betjeningsluka. Iblant funderer han på hva mer som finnes der ute, men grevlingen har slått seg til ro med bomstasjonen, radioen og kaffekoppen sin. Helt til alt en dag blir snudd på hodet.

– Tegneserien har blitt til ved at tegneren Li Xin har tolket mine tekster om grevlingen. Den skal gis ut på det nystartede undergrunnsforlaget Elasmotherium.

 

Eksentrikerens tale i egen begravelse, musikkvideo

Planene framover?

– Vi arbeider med flere utgivelser: LP-en Sør for himmelen og den kombinerte EP-en og tegneserien Grevlingens odyssé. Begge er planlagt utgitt i løpet av 2013.

– Ellers kommer nok bandet til å merke at Tale reiser til USA etter nyttår for å studere der et semester. På den annen side har vi blitt kjent med mange spennende musikere den siste tiden, så vi kommer ikke til å la oss stoppe av det.

– Vi tenker også på å lage flere musikkvideoer, for vi har mange låter vi har lyst til å vise fram.

«Eksentrikerens tale i egen begravelse» er en av låtene på Sør for himmelen-albumet.

3 kommentarer til “Eksentrikerens tale i egen begravelse”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter