Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 16. januar 2013

Afrikansk og skandinavisk musikktradisjon møtes

Med bakgrunn fra ulike musikalske tradisjoner, låter Monoswezi åpent og friskt, med en original blanding av mbira, sterke melodier, frisk perkusjon, og subtilt saxofonspill.

Foto: Pressebilde

Monoswezi kommende album The Village, som slippes 25. januar, er en samling av egne komposisjoner og originale arangementer av tradisjonsmusikk fra Mozambique og Zimbabwe. Afrikansk og skandinavisk musikktradisjon møtes med en felles åpen tilnærming til musikken, melder Cosmos Music Group.

Respekten for den afrikanske tradisjonen forenes med ulike referanser og erfaringer fra moderne vestlig musikk. Med medlemmer fra Mozambique, Zimbabwe, Norge og Sverige skaper dette sjangeroverskridende bandet et særegent uttrykk, melder Cosmos Music Group videre.

Tradisjonsmusikken i Zimbabwe og Mozambique har mange likhetstrekk med vestlig musikk. Det rytmiske fundamentet finner man igjen i mye av den amerikanske jazztradisjonen, samtidig har det repetitative og motiviske fellestrekk med musikken til samtidskomponistene Steve Reich og Philip Glass.

Hope Masike som synger og spiller mbira, er en bemerkelsesverdig musiker med bakgrunn fra tradisjonsmusikken i Zimbabwe, jazz og dans. Ikke bare har hun usedvanlig god rytmisk forståelse forent med en varm og særegen stemme, hun er også en av relativt få kvinner som spiller mbira. I fotsporene til pionerer som Stella Chiweshe, spiller Hope det tradisjonelt mannsdominerte instrumentet med stolthet. Hallvard Godals jordnære og luftige saxofonspill passer perfekt til mbiraen. Calu Tsemane bidrar med vokal på hans mozambikanske morsmål Ronga.

Du kan låne musikk av utøvere som er nevnt i saka, bare klikk på lenkene.

 

 

Turnédatoer:

19.01.2013: St. Croix huset, Fredrikstad

20.01.2013: BBC Radio 3, London

20.01.2013: Mwalimu Express, Rich Mix, London

21.01.2013: Columbi Egg, Bergen

29.01.2013: Familien, Trondheim

30.01.2013: Riksscenen, Oslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter