Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Frank Michaelsen Anbefalinger 18. april 2013

Plateslipp: Ingvild Koksvik synger Rolf Jacobsen på Deichmanske

 

Det var i forbindelse med Nordisk samtidspoesifestival at vokalist Ingvild Koksvik og pianist Lars Jacob Rudjord satte toner til Rolf Jacobsens lyrikk. Resultatene av dette arbeidet har nå blitt foreviget på platen «Nattåpent» som utkommer 19. april. Samme dag får vi en smakebit på biblioteket på Schous Plass.

Tekst: Frank Michaelsen

«Nattåpent» er også tittelen på Rolf Jacobsens  diktsamling fra 1985. Jacobsen regnes for å være en av våre første modernistiske diktere. Hans poetiske skildringer av det moderne samfunn – med alt som det medførte av biler, motorveier, støy, kraner og gravemaskiner – ble ansett som lovende nybrottsarbeid da han debuterte med «Jord og Jern» i 1933. Interessant er han også gjennom sitt valg av side under krigen. På eldre dager viste han seg som en svært dyktig skildrer av den store kjærligheten. Et tema som han nærmet seg først etter konas død. Jacobsen døde selv i 1994, men arven lever videre. Tekstene har vært et yndet objekt for tonesettere gjennom en årrekke. Vi stilte noen spørsmål til de to ferskeste Jacobsen-tolkerne, Ingvild og Lars:

Vi synes det selvfølgelig det er hyggelig at dere spiller på Deichmanske. Kan dere fortelle litt om valget av biblioteket som sted for plateslipp?

Nattåpent inneholder musikk til dikt av en av Norges største diktere, Rolf Jacobsen, og vi synes det passer godt å å legge plateslippet til biblioteket. Vi tror det blir ekstra fint å spille konsert i Deichmanske bibliotek Grünerløkka, da biblioteket faktisk har sin egen konsertscene! Dette blir en intim og fin setting å fremføre musikken i.

Hvordan var prosessen med å tonesette Jacobsen?

Å sette musikk til disse diktene har vært en spesiell opplevelse. Dette er sterke tekster som jeg tror de fleste kan kjenne seg igjen i, og det er lett å si seg enig i at de er ‘blant de vakreste kjærlighetsdikt i hele den norske litteratur’, som Finn Jor skrev i Aftenposten i sin tid. Rolf Jacobsen skrev diktene etter at han mistet sin elskede kone Petra etter et langt og godt samliv. Det siste diktet, ‘Ildfluene’, avsluttes med ordene ‘Den som har elsket lenge har ikke levd forgjeves’. Så det var ingen liten oppgave å skulle lage musikk til slike ord! Som sanger og låtskriver har jeg prøvd å fange noe av det jeg opplever som essensen i diktene, og uttrykke dette gjennom musikken. Det kan være en stemning, en følelse eller en slags nerve jeg vil formidle. Det er mange som har et forhold til diktene fra før, og det gjør det jo ekstra utfordrende å skulle sette dem inn i en ny musikalsk sammenheng. Samtidig er det veldig takknemlige tekster å synge, for det er mye ‘musikk’ i Rolf Jacobsens dikt».

Hvem er dere som spiller sammen på fredag?

Ingvild Koksvik fra Lørenskog, bosatt i Farsund, er sanger og komponist. «Nattåpent» er hennes første plateutgivelse i eget navn. Hun har to kritikerroste plateutgivelser bak seg, med jazzkvartetten Amherst og med duoen Orvilsk!, der førstnevnte bl.a ble kåret til en av årets fem beste singer-songwriteralbum i 2010 av det svenske musikkmagasinet Lira. Ingvild Koksvik jobber i et skjæringspunkt mellom vise, folkemusikk og jazz, med fokus på egen musikk, men gjør også konserter med middelaldermusikk og sefardisk musikk.

Nils Økland fra Haugesund er hardingfelespiller, fiolinist og komponist. Han jobber i gråsonen mellom norsk folkemusikk, klassisk musikk, improvisasjon og moderne musikk, og er en av de viktigste brobyggerne mellom tradisjonsmusikk og moderne musikk i Norge, spesielt igjennom sitt arbeide ved Ole Bull Akademiet. Økland har en rekke plateutgivelser bak seg, bl.a på ECM. Han har gjort utallige konserter i Norge og utlandet, både som solist med ulike orkestre og ensembler, og med egen musikk.

Lars Jakob Rudjord fra Farsund er pianist og komponist, med bakgrunn fra jazz og improvisert musikk. Han har jobbet tett med Ingvild Koksvik i flere år, og er våren 2013 også plateaktuell med sitt eget ensemble, Lars Jakob Rudjord Ensemble. Rudjord har turnert for Rikskonsertene med Frøy Aagre og spiller i bandet til Karl Seglem, bl.a med konserter i Kina, Midt-Østen, Tyskland og Spania.

Sigrun Eng er fra Vingrom i Lillehammer, har sterke bånd til Voss og er bosatt i Oslo. Som cellist dekker hun et uvanlig bredt spekter av sjangere; hun er aktiv innenfor både jazz, folkemusikk og improvisert musikk i tillegg til klassisk musikk. Hun er medlem av trioen Slagr kammerensemblet Mjøsmusikk, i tillegg til TOKSO folk string quartet, Østerdalsmusikk, Kurt Weill duo samt en rekke prosjektensembler.

Vi gleder oss til konsert på Schous Plass, fredag kl. 20.00

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 46 andre abonnenter