Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Intervjuer 29. mai 2013

Oral Bee: Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!

Den norske rapperen og produsenten Oral Bee (Anders K. Smedstad) ga denne uka ut selvbiografien "Livet til en norsk boss" på Kontur forlag. Sist fredag var det bokbad foran et stappfullt Parkteatret.
Tekst:  Martin K. Bråthen / Foto: Kristoffer Kumar

Du har selv studert litteraturvitenskap. Tror du dette verket vil bli en del av den norske litterære kanon?
– Det har jeg store forhåpninger om. På sikt så er drømmen å ta over den spot-en som de kaller Grotten. Ut med Jon Fosse, inn med Big Oral Bee!

”Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!”
– Anders K. Smedstad AKA Oral Bee

Er dette en utleverende selvbiografi, en bok som følger malen til Karl Ove Knausgård og Prodigy fra Mobb Deep?
– Jeg anser det som en ærlig bok, men det aller meste er relatert til karrieren min som rapper, produsent og tekstforfatter. Da jeg studerte litteratur var det mye snakk om bildungsromaner (oppvekstromaner). Jeg vil kalle dette en ”in tha buildungs-roman”, den handler blant annet om oppveksten, men er skrevet med hiphop som bakteppe (”we in tha building!”). Utfordringer, oppturer, nedturer, den evige kampen mellom det onde og det gode. Likte du Historien om Pi, så vil du elske historien om Bee!

 

FJ204_Kristoffer_Kumar (13 of 13)

 

Du fikk jobb i NRK P3 som trettenåring og var da sidekick til Howard i ”Howards bærbare fredagsparty”. En av låtene du fremførte ble bannlyst for evig tid av Kringkastingsrådet. Hvordan opplevde du perioden i P3? Og hva synes du om ”Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty” som nå går på P3?
– Jeg valgte å få betalt i CD-er, og fikk dermed rundt 50 CD-er og singler i måneden fra P3. Det ga meg definitivt status som en ung boss i nabolaget. I tillegg fikk jeg full kunstnerisk frihet til å lage det jeg ville, så jeg stortrivdes. Jeg var riktignok i stemmeskiftet på den tiden, så jeg hadde ikke Radio-Norges aller mest fløyelsmyke stemme.

– ”Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty” har jeg sjekket ut. Liker at de roper ”balalaika!”, sånn vi gjorde i originalen.

 

FJ204_Kristoffer_Kumar (14 of 5)_2

 

Debut-albumet ditt, ”Sånn Vi Putter Det Ned”, ble slaktet av alle de store avisene da det kom ut i 2001. Var du ”forut for din tid, som en treåring på speed”, slik du rappet i en linje?
– På slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet fulgte hiphop-miljøet et strengt regelverk for hva som var innenfor og hva som ikke var det. Syngerefrenger? Forbudt. West Coast beats? Forbudt. Humor? Forbudt. Å ikke være aktiv utøver av hiphops fire elementer? Forbudt. Jeg og min click, Da Playboy Foundation (Big Ice & Mr. Pimp-Lotion) kastet alle reglene til side og laget den musikken vi ville. Slik fremskyndet vi utviklingen av norsk hiphop med et par år. Folk på min egen alder, og de som var eldre, hatet albumet, men de yngre plukket det opp og skjønte mer av humoren. Vi bookes stadig vekk til konserter på grunn av ”Sånn Vi Putter Det Ned”.

Du har en breial stil som rapper, og i starten av karrieren havnet du i bråk med mange norsk rappere. En av dine tidligere fiender, Don Martin, er nå albumaktuell. Har du sjekket ut albumet hans?
– Jeg har ikke sjekket ut albumet, men hørte en låt derifra med Phil T. Rich, og den var veldig fet. Don Martin har definitivt utviklet seg som rapper de siste årene.

 

FJ204_Kristoffer_Kumar (17 of 5)

 

Sammen med Big Ice og Mr. Pimp-Lotion har du produsert musikk på en haug av gangsta rap-utgivelser i USA, for artister som Devin The Dude og Kid Frost. Du og Big Ice mottok gullplate for Baby Bash-låta ”Image Of A Pimp”. Forteller du om deres arbeid i California i boka?
– Uten tvil. Boka tar deg med på turer til Compton, Oakland og St. Louis. Kontraster oppstår når studiogangstere fra Norge møter ekte gangstaz. Vi skalv i våre khakis da vi var i Compton. Både av redsel og av at vi endelig var på plass i det hellige mekkaet for gangsta rap. Vi har ikke ”drive thru funeral halls” og crackheads på Nesodden.

Musikkmessig – hva står på planen din i 2013?
– Big Ice og jeg ga tidligere i år ut albumet ”Norges Største Playaz”, som er tilgjenglig på Spotify og iTunes. Mr. Pimp-Lotion og jeg har nettopp produsert en låt for Witchdoctor fra legendariske Dungeon Family (kollektivet med Outkast, Goodie Mob etc.). Jeg jobber med en ny EP med den norsk produsenten Soul Theory, og har i tillegg gjort samarbeid med diverse norske rappere i det siste (Smidig, YoGuttene, Ole Backe). Vi vurderer også å produsere en barneplate med Lotions talentfulle datter. Med pimpgudens velsignelse så er det meste mulig!

 

 

10 kommentarer til “Oral Bee: Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!”

  1. Tilbaketråkk: Beatart
  2. Tilbaketråkk: Spirit | Svart Mozart?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter