Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 25. juni 2013

Verdensstjernen Vladimir Ashkenazy spiller på Oslo Kammermusikkfestival

Vladimir_Ashkenazy_Piano_2_-_credit_Ben_Ealovega_and_Decca

Oslo Kammermusikkfestival går i år av stabelen den 9. til 17. august med et stjernespekket program. Vladimir Ashkenazy topper det hele – og utvider festivalen – ettersom han gjør en av sine svært sjeldne opptredener den 3. september.

Den russisk-islandske pianistlegenden og dirigenten Vladimir Ashkenazy holder konsert i Universitetets Aula. Og det er allerede store forventinger til konserten.

– Det har vært umulig for han å komme til en av de ordinære festivaldatoene, så det nærmeste vi kom var 3. september. Men for en så stor stjerne utvider vi mer enn gjerne festivalen med en dag. Dette blir garantert en helt spesiell konsert, sier Arve Tellefsen, kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival.

Har med sønnen

76-åringen er en av tidenes mest anerkjente pianister og dirigenter. Siden 50-tallet har han begeistret et stort publikum verden over, og har gitt ut en rekke prisvinnende album. Ashkenazy, som sjelden gjør konserter, skal i Oslo spille kammermusikk av Schumann, R. Clarke, Poulenc og Sjostakovitsj. Dette gjør han sammen med sin sønn, klarinettisten Dimitri Ashkenazy, og den norske bratsjisten Ada Meinich.

Unikt talent

Det er ikke bare aldrende legender som får slippe til på Oslo Kammermusikkfestival. Det blomstrer av unge musikktalenter i Norge, og flere av disse skal stå på scenen. Den 12 år gamle fiolinisten Joakim Røbergshagen åpner hele festivalen den 9. august.

– Joakim har et helt unikt talent og en bemerkelsesverdig forståelse av både musikken og fiolinen, sier Tellefsen, som er Røbergshagens mentor.

12-åringen deltok nylig på et anerkjent mesterkurs ved Kronberg Academy utenfor Frankfurt i Tyskland. Her var 116 av verdens mest talentfulle fiolinister samlet. Rødbergshagen ble, som én av fire, plukket ut til å spille under avslutningskonserten, hvor han fremførte «Subito» av Lutoslawski, som han også gjør under årets festival.

Unge spirer

Andre musikalske store talenter som gjør konserter under årets festival er søstrene Hemsing fra Valdres og brødrene Larsen fra Verdal, som alle spiller fiolin, og i år presenterer en herlig miks av musikkuttrykk.

Ungdomssymfonikerne skal ha en konsert med den norske internasjonale stjernesopranen Solveig Kringlebotn og med Ole Kristian Ruud som dirigent. Og det unge prisbelønte Ensemble Allegria kan oppleves på flere konserter under festivalen.

– Vi har satt sammen et program hvor vi ønsker å overraske både publikum og oss selv i møtet med ulike musikkformer, uventede konstellasjoner og uvanlige konsertarenaer, sier Tellefsen.

Årets festivalmusiker

Årets festivalmusiker er den britiske bratsjisten og fiolinisten Lawrence Power som vil opptre i flere forskjellige konstellasjoner, blant annet i samspill med Truls Mørk og Vertavokvartetten.

Mange oppfatter strykekvartetten som selve kjernen i kammermusikk, og i år er det fire slike ensembler tilstede under festivalen: Cikada, tyske Faust Quartett, Oslo Strykekvartett og Vertavokvartetten.

– Vi gleder oss til å ta i mot både norske og internasjonale utøvere, og ser frem til en festival med mye entusiasme og stor musikk, sier Tellefsen.

Fakta om Vladimir Ashkenazy:

Født i 1937 i Gorkij, Russland, men har siden 1972 vært Islands statsborger.

Bor nå i Meggen, Sveits.

Mest kjent for fremførelser av komponister fra romantikken og fra Russland.

Har mottatt en rekke Grammy Awards for sine plateutgivelser.

Er i dag sjefsdirigent og kunstnerisk ansvarlig for Sydney Symphony Orchestra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter