Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Frank Michaelsen Anbefalinger 3. oktober 2013

Ryans Leslie: Svart Mozart?

 

Multi-instrumentalist. Låtskriver. Produsent. Sanger. Rapper. Harvard-student. Er Ryan Leslie R&Bs svar på Frode Saugestad?

Tekst: Anders Kranmo Smedstad

Om du tviler på at han er i besittelse av et unikt musikalsk talent, så sjekk ut youtube-videoen som dokumenterer hvordan singlen ”Addiction” ble til.

Ryan Leslie, eller R. Les som han liker å kalle seg, opplevde sin foreløpig største suksess i 2006, da ”Me & U”, en låt han skrev og produserte for Cassie, nådde 3. plass på Billboard-lista. Siden den gang har han laget fem soloalbum og produsert musikk for artister som Fabolous, Jim Jones, Danity Kane, Talib Kweli og Red Cafè.

Med et så stort talent og en oppsiktsvekkende melodisk teft så er det rart at han ikke har hatt større suksess. Men han har ikke gjort det enkelt for seg selv. Han er best som sanger, og som låtskriver og produsent for andre, men likevel valgte han i 2011 å satse på en karriere som rapper. Jeg synes ikke han er en elendig rapper, men han er i beste fall middels. Han har en grei rett-frem flow og OK skryte-tekster, men har dvaske punchlines og mangler litt ”rapper-attitude” i stemmen. Svakhetene som rapper blir åpenbare når proffer som Fabolous og Pusha T har gjesteopptredener på rap-låtene hans.

Leslie har opplevd mye motgang i musikkbransjen. Hans debutalbum som soloartist, Just Right, ble aldri utgitt. (Det havnet på nettet noen år etter det skulle kommet i handelen og er et fint album: gode melodier, hypnotiserende synth-riff og spretten trommeprogrammering). Og han var tidligere sammen med den supersøte R&B-artisten Cassie, men P. Diddy stjal henne fra ham. (”My ex-chick is so hot that Diddy wifed her” rapper Ryan Leslie på sitt nye album Black Mozart.)

I 2010 mistet han laptopen sin, som inneholdt ny musikk som han ikke hadde tatt back-up av. Han utlyste en dusør på en million dollar til den som kunne returnere laptopen til ham. Laptopen ble funnet og returnert til Leslie, men siden all musikken var fjernet fra den så nektet han å gjøre opp for seg. I retten ble han dømt til å betale den utlovede dusøren, noe han ikke har gjort, og politet har nylig tatt hans Cadillac som pant. Han er nå på turné i Europa og onsdag 25. September var ”The Black Mozart Tour” kommet til Parkteatret.

Med en bandana foran munnen, solbriller, singlet og gullkjeder entrer han scenen sammen med bandet sitt. Det slår meg at han ligner litt på MC Hammer, slik han så ut i ”2 Legit 2 Quit”-perioden. Men når han setter seg ned ved mini-flygelet å spiller introen til den nye låta ”Black Mozart” forsvinner likhetene. Etter å ha imponert på tangentene griper han mikrofonen og rapper ”you know where I went to school, man, I’m so smart!”  Uvant å høre rappere som skryter av skolegangen sin, men det er forfriskende.

Selv om jeg skulle ønske at han sang mer enn han rappet på albumene sine, så fungerer det bra å veksle mellom sang og rap live. Fra myk falsett-synging til slå-seg-selv-på-brystet-rap, fra rolige pianopartier til intense synth-soloer: showet har en god dynamikk. Bandet hans er også tight. Gitaristen utmerket seg spesielt, med riff som bringer tankene til Robert Bacon (legendarisk funky gitarist for DJ Quik, South Central Cartel etc.). Jeg ble litt bekymret da den første låta skled ut i en standard heavy rockeversjon, men bandet unngikk for det meste den lettvinte løsningen på de andre låtene.

Vi får høre mye fra Black Mozart, men også mange favoritter fra tidligere album, blant annet mesterstykket ”Beautiful Lie”. Lyden på Parkteatret er knallgod, vesentlig bedre enn lyden var da en annen R&B-helt, The-Dream, spilte på Rockefeller for kort tid tilbake. Leslie har også mye bedre publikumstekke enn The-Dream. Han snakker jevnlig til publikum, deler ut telefonnummeret sitt og bruker en rekke ”call and response”-triks. Oslo-konserten foregår på hans egen bursdag og publikum synger både ”Happy Birthday” og ”Hurra For Deg”. Heldigvis kan de også annet enn bursdag-bangers. Spesielt på ”Swiss Francs” og ”Addiction” gauler folket med. Som siste ekstranummer spiller han en energisk versjon av ”How It Was Supposed To Be”, fra det første offisielle albumet Ryan Leslie (2008). Til slutt holder han en emosjonell takketale til publikum og sier at han håper han får muligheten til å komme tilbake til Oslo. Det håper jeg også.

Er du ukjent med Ryan Leslies musikk, sjekk ut disse videoene.

 

Ryan Leslie: ”Beautiful Lie”

Ryan Leslie: ”How It Was Supposed To Be”

Ryan Leslie: ”You’re Not My Girl”

Cassie: ”Me & U”

Cassie: ”Long Way To Go”

Ryan Leslie: ”Swiss Francs”

Ryan Leslie: ”Diamond Girl”

 

Om skribenten: Anders Kranmo Smedstad er en norsk rapper og produsent, også kjent som Oral Bee. Han har produsert musikk på over 70 utgivelser i Norge og USA og mottok gullplate fra USA for sitt bidrag på Baby Bash ”Tha Smokin’ Nephew”. Han er for tiden aktuell med sin selvbiografi ”Livet til en norsk boss”. Han var en av DJ-ene under Kulturnatt på Deichman fredag 13. september.

 

Sjekk også:

Mustard på beaten!

Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!

9 kommentarer til “Ryans Leslie: Svart Mozart?”

  1. Tilbaketråkk: Beatart
  2. Tilbaketråkk: Spirit | Svart Mozart?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter