Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 10. oktober 2013

Feirer Verdi og Wagner med orgelopera

Søndag 13. oktober blir det dobbelt bursdagsfeiring for Verdi og Wagner med orgelopera i Fagerborg kirke, som en del av Fagerborg orgelfestival.

– Si «opera» og du tenker nesten automatisk på Giuseppe Verdi og Richard Wagner, sier festivalsjef og konsertens organist Lars Notto Birkeland, – Men kanskje ikke i orgelversjon?

Foto: Velour.no/Jeton Kacaniku

Foto: Velour.no/Jeton Kacaniku

Likevel har mange av Verdi og Wagners komposisjoner blitt skrevet om for å passe til nettopp orgel, også mens komponistene levde. Noe av denne musikken får du høre på søndagens konsert.

– 13. oktober har vi satt av kvelden for å spille opera på orgel i Fagerborg kirke, forteller Birkeland, – I stedet for å feire Verdi og Wagner med 200 lys på kaka, byr vi på musikalske godbiter fra bl.a. La Traviata, Rigoletto, Tannhäuser og Tristan und Isolde.

Verdi i kirken – og kirkeorgel med trommesett
Selv om komponistene ble født med bare noen måneders mellomrom, tilhørte Verdi og Wagner to svært ulike tradisjoner: den italienske og den tyske.

– Det var spesielt Verdis musikk som ble brukt i kirken, kan Birkeland berette, – Alt musikkliv i Italia på 1800-tallet dreide seg rundt opera, men ikke alle hadde råd til operabilletter. «Billigmåten» å høre de nyeste «hitene» på var derfor ved å gå på gudstjeneste.

I kirken ble populære operastykker arrangert for orgel og spilt under messen. På søndagens konsert fremfører Birkeland gudstjenestemusikk fra Verdis tid, basert på kjente melodier fra mellom annet La Traviata og Rigoletto.

– Kirkeversjoner av operamusikk ble faktisk så populært at de italienske orglene ble utstyrt med slagverkseffekter, slik som stortromme og cymbal, for å illudere datidens orkestre, ler Birkeland.

Wagner krever storslått orgel
Wagners musikk ble også omskrevet for å kunne spilles av andre instrumenter og besetninger, bl.a. solo klaver, cafe-ensembler, og ikke minst orgel.

– Men mens Verdis musikk ofte er lett og nynnbar, har Wagners komposisjoner behov for et langt større orkesterapparat, forteller Birkeland, – Når denne musikken skal spilles på orgel, forutsetter det at orgelet har den bredden og kapasitet som kreves.

Fagerborgs praktfulle Goll-orgel fra 2007 er et av de svært få store orkestrale orglene i Oslo, og det passer ideelt til å presentere denne musikken.

Orgel- og operakjærlighet

Søndagens konsert er ekstra spesiell for Birkeland, fordi han her får kombinere to av sine hovedlidenskaper; orgel og opera.

– Siden jeg har vokst opp som «operabarn», med begge foreldre arbeidende ved Den Norske Opera, fikk jeg raskt kjærlighet for denne sjangeren, forteller Birkeland, – Men også orgelentusiasmen har jeg hatt fra barnsbein av. Derfor ser jeg frem til å kunne dele denne musikkgleden med publikum.

I voksen alder har Birkeland blitt en av Norges mest aktive og etterspurte konsertorganister, og han har hatt flere solistoppdrag med Oslo-Filharmonien, samt opptrådt ved en rekke festivaler. Tidligere arbeidet han også en årrekke ved Den Norske Opera, både som repetitør (pianist) og kormester (dirigent/leder for Operakoret, Norges eneste profesjonelle kor). Han er derfor rette mann til å lose publikum trygt gjennom en orgelopera-konsert.

– Dette blir en spektakulær, vakker, overraskende og underholdende opplevelse til ære for Verdi og Wagner, lover Birkeland.

Praktisk om konserten:
Sted: Fagerborg kirke
Dato: Søndag 13. oktober
Tid: Kl. 19.00
Utøver: Lars Notto Birkeland – orgel
Repertoar: Musikk fra La Traviata, Rigoletto, Tannhäuser og Tristan und Isolde og andre kjente operaer – i versjon for orgel!

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter