Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anbefalinger 25. oktober 2013

Stavanger Energi: Ukas tips!

Ja til mer Stavanger Energi!

Foto: Pressebilde

Tore Renberg har ikke bare skrevet bøker, han har også en fortid som musiker, og det er kanskje ikke så overraskende ettersom bøkene hans ofte er proppfulle av musikkreferanser og bandnavn. I romanen Pixley Mapogo var f.eks. hovedpersonen på The Smiths‘ konsert på Øyafestivalen, og i hans siste roman, Vi ses i morgen, renner det inn med gode gammeldagse heavy metal-referanser.

Jeg husker første gang  jeg var på konsert med en av Renbergs aller første konstellasjoner, Hekkan, på slutten av 80-tallet, med bl.a. en pur ung Paal Nilssen-Love på trommer, og Stavangers store ukjente gitargeni Ståle Strømsvold. De spilte på Hansons Minde i Stavanger, et slags bydelshus, og det var en herlig blanding av rølpete Kinks-covere og Hendrix-inspirert psykedelia hele veien gjennom. Renberg & co var rundt 16-17 år, og de formelig sprutet av spilleiver og energi. Se filmen Mannen som elsket Yngve, så får du et visst inntrykk av hva jeg mener.

Etter litt fomling med ulike bandprosjekter, Lemen med bl.a. Karl Ove Knausgård og Verdensrommet, som faktisk ga ut en sjarmerende ep kalt Alt e dine venner i 2002, satset Renberg friskt på sitt nye prosjekt Stavanger Energi. Han trommet sammen noen gamle venner, og begynte å snekre låter til det som senere skulle resultere i debutalbumet Det amerikanske valget i 2006.

Det merkes at Renberg har fått med seg litt mer proffe musikere denne gang, låtene er mer gjennomførte og arrangementene mer avanserte. Den litt lekne og naive stilen fra Verdensrommet er fortsatt til stede, men det skinner tydelig igjennom at gutta er glad britisk popmusikk, spesielt ska og new wave, eller nyveiv som de synger i Kennst du diesen Swingfeeling.

Låtene er fulle av etterslag og taktskifter, med tette riff, fengende melodier og fine overganger, og du skjønner at heltene er tidlig Elvis Costello,  XTC og The Aller Værste!  Stavanger Energi covret for øvrig Må ha deg av The Aller Værste! på samleplaten Dans til musikken: En musikalsk hyllest til Lasse Myrvold. Det er en fantastisk versjon, som går i et forrykende tempo, og klokker inn på 2.45 minutter mot originalens 3.36. Det er energi det!

Det amerikanske valget er en underkjent klassiker fra Stavanger, det er på høy tid at den blir tatt frem fra glemselen igjen.

 

stavanger

 

 

Én kommentar til “Stavanger Energi: Ukas tips!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter