Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Anbefalinger 22. januar 2014

Jim Morrison i The Doors: Rockestjernen som egentlig ville bli poet

Jim Douglas Morrison (1943) er best kjent som den grensesprengende og berykta frontfiguren og vokalisten i bandet The Doors på slutten av sekstitallet. Hans utsvevende og knallharde liv, blandet med teatralske og sjokkerende konserter, gjorde han til et rockeikon – en levende legende. Men det var ikke der Jims store drømmer lå. Det var som poet han ville anerkjennes.
Tekst: Gunnar Vilberg

Fulgte forfatterdrømmen
Jim skrev vakre tekster for The Doors.  De var både sjokkerende og direkte, samtidig poetisk drømmende – lang fra datidens flower power-strøm. Samtidig som The Doors strakk seg mot rockehimmelen, skrev Jim tekster og dikt som ikke var ment for bandet, men for opplesning og bøker. Da The Doors var ferdige med L.A. Woman, den syvende og siste plata i 1971, brøt han med bandet og flyttet til Paris for å forfølge forfatterdrømmen for fullt. Tragisk nok døde han der i en alder av bare tjuesyv år.

– Listen, real poetry doesn`t say anything, it just ticks off the possibilities. Opens all doors. You can walk through any one that suits you.

Ekte poet
Jim Morrison opplevde en periode med sosiale og politiske forandringer i USA. Lyrikken hans handler om den vestlige kulturens angst og fremmedgjøring. Han var opptatt av hvordan vi oppfatter verden – hvordan massemedia og film skaper vår bevissthet. Diktene ser også tilbake i menneskets historie og mystisisme. De er sensuelle og erotiske – han skriver det han opplever – med nærhet og bevissthet til eget liv. Spennvidden i språket er stort – fra høyverdige vendinger til bakgatenes råe formuleringer. Han maler fram stemningsfulle og overbevisende bilder og symboler. Det er en sår stolthet over Jim Morrisons dikt – mektig og skjørt på samme tid.  Vin, whiskey og syre: Gjennom rusen kom Jim Morrison i kontakt med en annen bevissthet. Når poesien er desperat og elektrisk, var Jim desperat og elektrisk. Når poesien elsker, elsket Jim. Jim Morrison var kompromissløs som forfatter og skilte ikke mellom kunsten og livet. Han faket ikke poesien – han levde den. Det ble kanskje hans undergang.

– A quality of ignorance, self-deception may be necessary to the poet`s survival.

Hva ble igjen?
Jim Morrison etterlot seg diktsamlingene The Lords og The New Creatures, begge opprinnelig utgitt i 1969 i bare hundre eksemplarer. Diktet An American Prayer ble utgitt i et lite opplag i 1970. Jim hadde også lest diktet og en del annet materiale inn på bånd. Dette ble utgitt på plata An American Prayer i 1978. Det var de gjenværende medlemmene i The Doors som satte musikk til plata og gav den ut, til kritikk blant annet fra bandets tidligere produsent Paul Rothchild, som mente tekstene ikke ble framstilt slik Jim Morrison ønsket. Jim hadde allerede før sin død tenkt på komponisten Lalo Schifrin som tonesetter til diktene. Hans senere dikt ble utgitt etter hans død i 1971 i samlingene Wilderness og The American Night. 

 

(Tidligere publisert på Deichmans litteraturblogg)

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter