Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 12. mars 2014

Hun er en av få kvinnelige flamencogitarister i verden

Flamencogitarist med nytt album

 

BETTINA-blanconegro-Anya-Bartels-Suermondt-lowres

Hun er en av få kvinnelige flamencogitarister i verden og jobber med den spanske flamencoeliten. På sitt kommende album, La Gota y la Mar,  utforsker Bettina Flater møtet mellom spansk gitar og en nordisk stemme.

 

Foto: Pressebilder

 

Bettina
-Jeg ønsker å bygge broer mellom forskjellige kulturer, og musikk er det perfekte middelet for å gjøre dette, sier Bettina.  Jeg har alltid følt at flamenco og Norge var som olje og vann, men gjennom dette prosjektet har jeg oppdaget at det var uventet naturlig å finne koblinger.
Med seg på plata har hun fått med seg bl.a. fløytist Jorge Pardo, vokalist Sandra Carrasco, flamencodanser Karen Lugo, og kontrabassist Yelsy Heredia.

 

Sterke kvinnestemmer
Hver låt på albumet La Gota y la Mar er tilegnet en kvinne og hennes historie: fra Waris Dirie som rømte fra tvangsekteskap som 11-åring og endte opp med å bli verdensberømt modell og nå dedikerer livet sitt til å jobbe mot kvinnelig omskjæring – til den døvblinde amerikanske skribenten og aktivisten Helen Keller.

– Historien må omskrives litt, sier Bettina Flater. Det er så mange flotte kvinner gjennom tidene som de fleste av oss ikke kjenner til. Det å hylle disse kvinnene på plata er mitt lille bidrag, og hvis folk kan oppdage dem gjennom musikken min så er jo det fantastisk!


Bettina Flater er selv en sterk kvinne som har lykkes i et mannsdominert og tradisjonsbundet spansk miljø, til tross for at hun er en lyshåret utenlandsk kvinne. Bettina Flater kommer fra Asker, men vokste opp i Nairobi, Kenya. Hun begynte å jobbe profesjonelt som musiker i 1996, og i 2006 flyttet hun til Madrid for å forfølge flamencoen-drømmen. Siden har hun spilt med noen av verdens fremste flamenco-musikere både i inn og utland, hun har turnert med dansekompanier og opptrådt på festivaler og i teatre.


– Jeg elsker det jeg driver med og synes jeg har vært utrolig heldig, selv om det selvfølgelig også har vært vanskelig, forteller Bettina, – Men hardt arbeid og det å legge masse kjærlighet i det en gjør, må jo gi resultater til slutt.


I dag er  Bettina Flater respektert i spanske flamenco-kretser, og turnerer verden rundt med spanske dansekompanier, samt spiller i en rekke spanske teatre og festivaler.
 
På Bettinas forrige utgivelse «Women en Mi»  skrev Bergens Tidene; «Det er i seg selv oppsiktsvekkende at en ung nordisk kvinne klarer å kile seg inn i noe så macho som miljøet av spanske flamencogitarister, og naturligvis viser denne utgivelsen at hun behersker instrumentet overbevisende» (Olav Gorseth, BT).
 
Jord, luft, ild og vann
La Gota y la Mar er det andre albumet i en serie på fire som er dedisert Bettinas kvinnelige idoler. Albumene tar også for seg hvert sitt element, og platen som kommer 26. mars har temaet vann. La Gota y la Mar betyr «dråpen og havet».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter