Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: Frank Michaelsen Anbefalinger 23. april 2014

Nigeriansk kultartist forutså synthpopen

Introduserte Afrika for nye lyder.

Tekst: Frank Michaelsen

Lykkelig omringet av synther og mikrofoner. Gjerne kledd som en amerikansk rancheier. Slik fremstilles William Onyeabor på de få bildene man har fra karrieren hans. Myten skal ha det til at musikeren ble sponset av russiske investorer etter å ha bodd utenlands for å studere film. Utstyret han kom hjem med inkluderte en Moog-synth og en haug andre analoge doninger. Mellom 1977 og 1985 brukte han disse til å lage musikk Nigeria aldri hadde hørt tidligere.

Hører man på innspillingene i dag, slås man av hvor fremoverlent det låter. Ja, nesten futuristisk. Samtidig finnes det en underprodusert og hjemmesnekret sjarm over utgivelsene.

Låter som «Better Change Your Mind» og «Fantastic Man» snegler seg selvsikkert av gårde – uten å noen gang ta av.  Musikken er smakfull, varmt tilstedeværende og hypnotiserende groovy, men når sjelden noe klimaks.

Innspillingene er mer sykliske enn lineære der de – lag for lag – bygges opp med orgel, moog, funk-gitar, bass-ostinater, kor og perkusjon. Alltid med en kjølig og nærmest uaffektert vokal fra Onyeabor og hans kvinnelige korister.

Tekstlig finnes mange høydepunkter. «Atomic Bomb» (1978) kan forstås både som kjærlighetshymne, som fandenivoldske «vi kan dø i morgen – så la oss danse nå»-funk, og som – ja, humor. Onyeabors parring av en vanvittig naiv melodi med et alvorlig tema skaper en tankevekkende og tidvis morsom mismatch.

Syv album ble utgitt før Onyeabor brått gav seg i 1985. Han var blitt personlig kristen og ryktene skal ha det til at vokalen ble slettet fra hitlåtene og erstattet med kristen tekst. Det som er sikkert er at han trakk seg tilbake.

Enkeltkutt fra produksjonen har dukket opp i senere år og de beste kan høres på platen «Who is William Onyeabor?» – utgitt av plateselskapet Luaka Bop i 2013. Platen tronet høyt på 2013s sentrale kåringer, mens karer som David Byrne og Damon Albarn for lengst har genierklært Onyeabor. Statusen som kultartist har altså spredd seg langt utenfor landsbyen Enugus grenser.

En av hans lokale hits; «Fantastic Man» har gitt navnet til kort-dokumentaren som jeg herved anbefaler alle å se.

William Onyeabor døde 17. januar 2017 (RIP)

Her kan du søke etter og låne utgivelser og bøker i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter