Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 10. juli 2014

Argentina har mye å tilby

Argentina er mest kjent for den rytmiske firetakts-generen tango, men det stopper ikke med det. Argentina har mer å tilby: Milonga, chacarera, vidala, chamamé, huayno, carnavalito…
Tekst:Olav Nilsen

Argentina er et land i Sør-Amerika, plassert mellom Andesfjellene i vest og Atlanterhavet i øst og sør. Det grenser til Paraguay og Bolivia i nord, Brasil og Uruguay i nordøst, og Chile i vest og sør. Arealmessig er landet det nest største i Sør-Amerika etter Brasil, og det åttende største i verden.

Du kommer ikke utenom den følelsesladete, elegante bandonéo-akkompagnerte musikken tango i Argentina. Men Argentina har også levende folkemusikk med røtter hos landets urinnbyggere blandet med europeiske musikktradisjoner. Mye av musikken er inspirert av den spanske gitarmusikken. Kjente utøvere er Eduardo Falú, som var med på å skape Nueva canción en genre med røtter i tradisjonell argentinsk musikk, iberisk og med elementer fra latinamerikansk musikk.

 

 

I Argentina kan du se den religiøse dansen carnavalito som stammer fra tiden før spanjolene kom til landet, musikken er som oftest akkompagnert av fløyten quena. Zamba er Argentinas nasjonaldans. En pardans der du kan se de elegant svinger sine håndvesker. Dansemusikken chacarera er populær på bygda og kommer fra Santiago del Estero, her er den spanske gitaren sentral sammen med bombo legüero. I de nordøstre delene av Argentina, som har hatt immigranter fra Polen, Østerike og Tyskland, finner du Chanamé som er tydelig inspirert av polka og mazurka.

 

 

Buenos Aires = Tango. Selv om tangoen blir født i storbyen så har den også røtter blant Argentinas cowboyer, som kalles gauchos, og deres sangform milonga. Men mer tydelig er de andalusiske røttene med spansk flamenco og contradanse. Habanera fra Cuba og polka/mazurka har også hatt innflytelse på denne musikken.

 

Astor_Piazzolla-150x150

 

Når vi snakker om argentinsk tango og ber noen om å nevne et navn så er Astor Piazzolla en de fleste kjenner til. Komponist og bandoneón-musiker som han var, revolusjonerte han musikkformen og fikk den inn i både avant-garde og samtidsmusikk.

 

 

 

 

 

Anbefalte plater:

Astor Piazzolla – Zero Hour – Ny moderne tango og kanskje Astors beste album.

 

Buenos Aires by Night – Her kan du høre blant annet: Aníbal Troilo, Osváldo Puglíese og Hectór Varela.

Borges: Milongas y al tango – Her kan du høre milonga fantastisk sunget av Haydee Alba.

Her kan du høre Tango på Spotify

De spiller også Pop og Rock i Argentina:

Saken er hentet fra Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin blogg M&F-bloggen

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter