Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: Anne Cathrine Johansen Anbefalinger 23. juli 2014

Om hæin er borte så lever’n lell…

Slik slutter hyllestvisa Erik Bye skrev om sin venn Alf Prøysen etter at Alf gikk bort i november 1970 bare 56 år gammel. Og 44 år senere gjelder det fortsatt. Det han etterlot seg lever i beste velgående.

Tekst: Anne Cathrine Johansen

I dag, 23. juli 2014, ville denne bautaen i norsk litteratur og kultur fylt 100 år. Han rakk å bli en viktig person i flere generasjoners oppvekst, og en viktig stemme fra norsk populærkultur på 40-, 50- og 60-tallet. Hvem har vel ikke nynnet på visa om Nøtteliten, sunget med på Du skal få en dag i mårå, eller sunget Musevisa på juletrefest.

Husmannsgutten Alf Olafsen var en drømmer, og klønete i praktisk arbeid. Fryktelig upraktisk når man er fra husmannsplass og tiltenkt ei rolle som tjenestegutt på en gård. Han hadde et godt hode, og kunne lese lenge før han begynte på skolen. Og lesinga, og siden skrivinga, fikk han fort bruk for. Da stiler skulle skrives, kunne Alf tjene noen øre på å skrive for de andre i klassen.

Som 24-åring tok han etternavnet Prøysen etter husmannsplassen han var oppvokst på. Og drømmene hans slo til etter hvert, og han fikk tekster på trykk. Han skrev revyviser og dikt, og snart kom han inn i Barnetimen for de minste der barnevisene hans fikk blomstre. Han var i alle kanaler. Det ble film, radioteater, teater, konserter, TV og ikke minst Søndagsposten i radio. Her fikk han utfolde seg, og mange fine viser så dagens lys i tidspresset for å få noe ferdig til sendingene annenhver søndag.

Nå i jubileumsåret skjer det mye rundt omkring for å hedre Prøysen. Audun Kristiansen i NRK Hedmark og Oppland har «Dagens Prøysen» i P1 Morgen. Her finner han en vise for hver virkedag i hele 2014. Disse snuttene kan du høre her.

Prøysen er fortsatt aktuell, og det dukker opp nye artister som trykker ham til sitt bryst. Karoline Amb er ei Ringsakerjente som nylig har gitt ut ei plate med Prøysentekster hun har tonsatt selv. Plata «Kvass» hadde slipp på Hamar teater 22. mars i år, og her er «Det lyser i Skjebergsmia» fra den konserten

Biblioteket har mye både om og av Alf Prøysen, så om det er noe du leter etter kan det hende du finner noe her:
Bøker av og om Alf Prøysen
Musikk på CD av og med Alf Prøysen
Noter av Alf Prøysen

Lenker:
Mer om Alf Prøysen

Prøysenprisene

Prøysenhuset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter