Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anmeldelser 24. juli 2014

Plateanmeldelse Lonnie Mack – «The Wham of That Memphis Man»

Lonnie Mack – «The Wham of That Memphis Man!» (1963)

 

Low down, funky, butt-kickin’ roadhouse rock’n’roll. Det er hva denne platen handler om.

En hvit gitarist som er svartere enn Jimi Hendrix. Dette er skitten, svett og kåt dansemusikk, musikk med det ene beinet i 30-tallets Beale Street og det andre i elektrisk rock’n’roll. En desperat utgave av Booker T & the MG’s, med en gitarist som blør fra fingrene og synger slik at den mest hardbarkede soulfan får tårer i øynene.

Lonnie Mack fikk sin første gitar når han var fire år, og vokste opp med countrymusikk, rhythm and blues og gospel fra den lokale menigheten i Harrison. Han slutter skolen etter et slagsmål med læreren og kjøper seg sin andre gitar i 1958, en Gibson Flying V. Med denne gitaren forsørget han seg som musiker i studio, og på konserter, bak legender som Freddie King og James Brown.

22 år gammel får han en hit med instrumental-låten «Memphis», som han plukket fra B-siden på en Chuck Berry-singel. Dette er gjennombruddet, og første spor på denne platen. Men Lonnie var ikke bare en utrolig gitarist, han synger som en Svart Gud på «Where There’s a Will There’s a Way», som du kanskje har hørt med The Blind Boys of Mississippi – han la heller ikke fingrene imellom når det gjaldt intensiv og sjelfull sang.

 

 

Men det skal bli enda bedre, hør bare på «Why», som er min favoritt. Lonnie er her ensom, fortapt og uttrykker dette på en hjerteskjærende måte. Koringen og blåserekken underbygger dette samtidig som vår mann faller ned på kne og utstøter i desperasjon: «Sometimes I get so lonely…». Høydepunktene står i kø på denne platen enten du liker soul, blues eller bare musikk som på en magisk måte løfter deg.

Anmeldelsen er tidligere publisert på Sølvberget bibliotek og kulturhus
Tekst: Olav Nilsen

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter