Sovjetrock, sibirsk punk, tåregass og opprørspoliti
Sovjetrock er alt annet enn kommunistgrå. Sangene finnes ofte i utallige versjoner, både akustisk og elektrisk, gjerne basert på livetapes fra hjemmekonserter, «kvartirniki», der publikum klinker takten med flaskene og synger med.
Tekst: Terje Haugsgjerd
Versjoner av svisken Ochi chyornye med tøffingen Vladimir Vysotsky.
I starten finner man for eksempel Boris Grebenchikov og bandet Akvarium, som fortsatt holder på og nylig var på konsertbesøk i Norge.
Gorod zolotoj
Via musikkmiljøet i Leningrad kommer man til pop/rock-gruppa Kino, med ikonet Viktor Tsoi, som tragisk døde i en bilulykke i 1990.
Dalsje dejstvovat budem my — Nå er det vår jobb
I den helt andre enden har man Yegor Letov og Grazhdanskaya Oborona, med sibirsk punk som sier alt. Yegor Letov var en vandrende vis finger´n til det meste, hans akustiske konserter kunne bli fulgt av tåregass og opprørspoliti.
Zoopark
Til slutt, Via Letov med Yanka Dyagileva, som med sine akustiske- og -punkversjoner, oppsummerer det nakne og vakre med sovjetrock. Man skal ikke ha noen romantiske illusjoner om det å leve i et diktatur, men alt var ikke bare mørkt midt på dagen.
Na cherniy den
Njurkina pesnja
Bøker:
Metro : En roman om Moskvas undergrunn av Alexander Kaletskij. Bok om metroen i Moskva, kunstnerliv og KGB.
Kjærlighet ved elven Amur av Andreï Makine. Oppvekstroman fra Sibir.
En opritsjniks dag av Vladimir Sorokin. Framtidsroman der oppofrende Komjaga kjører rundt i en tomatrød Mercedes med et avhogd hundehode montert til støtfangeren. Vi følger ham gjennom et hektisk døgn i statens tjeneste gjennom henrettelser og ildspåsettelser, rituelle voldtekter og spåkonebesøk, badstueorgier og gullfiskrus.
Sjekk også:
Motorama: Russisk post-punk