Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 28. juli 2014

Sovjetrock, sibirsk punk, tåregass og opprørspoliti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sovjetrock er alt annet enn kommunistgrå. Sangene finnes ofte i utallige versjoner, både akustisk og elektrisk, gjerne basert på livetapes fra hjemmekonserter, «kvartirniki», der publikum klinker takten med flaskene og synger med.

Tekst: Terje Haugsgjerd

Versjoner av svisken Ochi chyornye med tøffingen Vladimir Vysotsky.

 

I starten finner man for eksempel Boris Grebenchikov og bandet Akvarium, som fortsatt holder på og nylig var på konsertbesøk i Norge.

Gorod zolotoj

 

Via musikkmiljøet i Leningrad kommer man til pop/rock-gruppa Kino, med ikonet Viktor Tsoi, som tragisk døde i en bilulykke i 1990.

Dalsje dejstvovat budem my — Nå er det vår jobb

 

I den helt andre enden har man Yegor Letov og Grazhdanskaya Oborona, med sibirsk punk som sier alt. Yegor Letov  var en vandrende vis finger´n til det meste, hans akustiske konserter kunne bli fulgt  av tåregass og opprørspoliti.

Zoopark

 

Til slutt, Via Letov med Yanka Dyagileva, som med sine akustiske- og -punkversjoner, oppsummerer det nakne og vakre med sovjetrock. Man skal ikke ha noen romantiske illusjoner om det å leve i et diktatur, men alt var ikke bare mørkt midt på dagen.

Na cherniy den

Njurkina pesnja

 

 

Bøker:

Metro : En roman om Moskvas undergrunn av Alexander Kaletskij. Bok om metroen i Moskva, kunstnerliv og KGB.

Kjærlighet ved elven Amur av Andreï Makine. Oppvekstroman fra Sibir.

En opritsjniks dag av Vladimir Sorokin. Framtidsroman der oppofrende Komjaga kjører rundt i en tomatrød Mercedes med et avhogd hundehode montert til støtfangeren. Vi følger ham gjennom et hektisk døgn i statens tjeneste gjennom henrettelser og ildspåsettelser, rituelle voldtekter og spåkonebesøk, badstueorgier og gullfiskrus.

 

Sjekk også:
Motorama: Russisk post-punk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 31 andre abonnenter