Søk Meny Lukk
Lukk
Neutral Milk Hotel
Av: Rune Aas Anmeldelser 9. august 2014

Øya 2014: Neutral Milk Hotel – Skranglete gjensynsglede

Neutral Milk Hotel

Fotoforbud under konserten. Her er et pressebilde fra glansdagene i 1998.

Tekst: Rune Aas

La det være sagt først som sist: Dette var nok ikke konserten for de uten noe særlig forhold til Neutral Milk Hotel fra før. For uansett hvor mange gjetord som måtte ha gått i forkant, er det ikke til å komme unna at selv bandet bak indierockens mest kanoniserte album, In The Aeroplane Over the Sea, ble offer for festivalkonsertsyndromet: Det ble tynnere og tynnere i publikumsrekkene etter hvert. For alle oss andre bød Neutral Milk Hotel på ektefølt gjensynsglede.

Mange av de fremmøtte hadde nok ikke engang turt å drømme om å få oppleve Neutral Milk Hotel live bare for noen få år siden. Og når Jeff Mangum går på scenen og leverer de første strofene av «Two-Headed Boy» går det nesten et gisp gjennom store deler av forsamlingen på de fremste radene. Etter hvert som resten av bandet kommer på, er det klart at vi har med en gjeng som er riktig i godlune denne dagen, og skrangler seg gjennom den ene klassikeren etter den andre.

Det ligger alltid et lite usikkerhetsmoment og vaker under sånne comeback-acts. Noen kommer tilbake på grunn av pengene, noen blir tatt av nostalgien og andre, vel, gudene veit. Det er i alle fall ikke gitt at alle comeback tåler dagens lys. Og, joda, nostalgien er i stor grad til stede under Neutral Milk Hotel på Vindfruen, også. Det skulle for så vidt bare mangle. Men samtidig ligger det noe ektefølt over det hele. Det er rett og slett ren trivsel vi får servert av Jeff Mangum og co.

«I love you Jesus Christ», lirer Jeff Mangum av seg på «King Of Carrot Flowers Part 2 & 3». Apropos det, er det ikke til å komme unna at Neutral Milk Hotel stort sett preker for menigheten her. Og gjensynsgleden er tilsynelatende like stor fra en jovial Jeff Mangum.

Når konserten kulminerer i sekkepipebonanza på instrumentalkuttet «Untitled» fra nevnte In The Aeroplane Over The Sea, før Jeff Mangum i ensom majestet avrunder med fineste «Two-Headed Boy Part 2», er sirkelen sluttet. Noen står igjen og er usikre på hva slags skrangleopplegg de har vært vitne til, andre har for lengst bevegd seg videre for å få med seg Highasakite, mens en hel del står der med klump i halsen og en liten tåre i øyekroken.

«In my dreams you are alive», synger Jeff Mangum avslutningsvis. Vel, dette er ikke en drøm, og vi har nettopp vært vitne til Neutral Milk Hotel. I levende live.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter