Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Frank Michaelsen Anbefalinger 8. oktober 2014

George Harrison og ukulelen

 

My sweet uke

Tekst: Frank Michaelsen / Foto: Bilde av George Harrison på hans første soloalbum "All Things Must Pass"(1970)

George Harrison var, etter sigende, gal etter ukuleler. Han eide flere hundre. På Hawaii, der vår eks-Beatle gikk under navnet Keoiki og hadde en større tomt– skal han visstnok ha handlet inn ukuleler i kassevis, for å kunne gi bort til venner og kjente. Om dette er fakta eller bare en tanke vi kan varme oss på, vites ikke.

Traveling Wilburys-kollega Tom Petty beskriver hvertfall noe liknende i boken «Living in the Material World». George var på besøk og viste frem et bagasjerom fullt av ukuleler. Petty får fire stykker og forklaringen: «Du vet aldri når vi kan få bruk for dem, for det er ikke alle som har med seg sin egen.»

To år før George døde, forfattet han dette brevet. Litt uklart nøyaktig hvem mottakeren er, men brevet er en uforbeholden hyllest til ukulelen. «Alle bør spille.» «Jo fler, jo bedre!» Han skriver at alle ukulele-spillere han kjenner er fullstendig «crackers» og at «det er umulig å spille på en ukulele uten å le».

Etter at George døde i 2001 deltok hans venner og musikk-kolleger i hyllesten «Concert for George». Paul McCartneys bidrag inneholdt selvsagt ukulele. Introen til «Something» er et av konsertens varmeste øyeblikk. «Besøkte du George ville alltid et par ukuleler dukke opp etter maten», husket Paul.

I dokumentarserien «Beatles Anthology» får vi også oppleve et Harrisonsk ukulele-øyeblikk. De tre gjenlevende medlemmene av Beatles er samlet i Georges hage. I noen av sekvensene oppleves en smått anstrengt stemning. Kanskje fordi George småklimprer fraværende mens Paul prater? Men så fort de begynner å minnes gamle hits blir George bedre stemt. Versjonen av 1927-svisken «Aint She Sweet» sikrer god stemning.

 

Et av de siste filmklippene av Harrison viser at han spiller ukulele hjemme hos seg selv. Man hører på stemmen at sykdommen har krevd sitt, men det er lite tristesse å spore hos den plystrende ukulele-spilleren.  Som sønnen Dhani Harrison opplyste vedrørende farens mange Hawaii-skjorter og ukuleler: «He was a totally troppo guy.»

 

Sleng deg på ukulele-uka – på Hovedbiblioteket!

 

kilder: open culture / Living in the Material World

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter