Søk Meny Lukk
Lukk
Av: anderssmedstad Anmeldelser 13. november 2014

Big K.R.I.T. «Cadillactica»

Cadillactica_STANDARD

 

 

 

BIG K.R.I.T. 

CADILLACTICA

(Def Jam/Universal)

 

5

 

Christopher Nolans nye film Interstellar handler om at jorden blir ubeboelig og at menneskene må finne seg en ny planet. Big K.R.I.T. kommer her med svaret på hvilken planet vi bør flytte til – Cadillactica.

Dette er et velfungerende konseptalbum, med kreative tanker om den fiktive planeten Cadillactica. En horny damestemme sier ”let’s create” på på introsporet og planetet skapes av et alternativt ”big bang”, nemlig en dundrende 808-basstromme. Han viser også en litt alternativ virkelighetsoppfatning – grunnen til at det finnes skyer er at englene røyker marihuana der oppe.

Produksjonen er veldig 90-tallsinspirert og minner om lyden til Organized Noise, som produserte mange klassiske låter for Outkast, Goodie Mob og TLC. Det tas i bruk ekte bass, gitar og blåsere, lekker koring og småskitne trommer. Big K.R.I.T. har produsert en del av dette selv, men også jobbet med andre. DJ Dahi (som laget Kendrick Lamars ”Money Trees”) står bak det suverene tittelkuttet.

Det er mange referanser til hans inspirasjonskilder her. En av låtene heter ”Soul Food” (en tittel Goodie Mob har brukt), i ”Lost Generation” refereres det til ”she lives in my lap” (Outkast), han nevner «space age pimpin» (8Ball & MJG) og stadig vekk imiterer han flowen til Andre 3000 og den avdøde Texas-legenden Pimp C fra UGK. Bun B fra UGK og hissige Big Sant leverer gode gjestevers på ”Mo Better Cool”, der en annen legende, Devin The Dude, synger et smooth refreng.

De aller beste låtene her er helt der oppe med de nevnte englenes røykskyer. ”Life”, ”Cadillactica”, ”Third Eye”, ”Do You Love Me” og ikke minst supercatchy ”Mind Control” (med E-40 & Wiz Khalifa) er uimotståelige. Alle sporene holder ikke det nivået, men dette er noe så sjeldent som et rap-album der du slipper å skippe låter.

Det at K.R.I.T. til en viss grad imiterer sine idoler gjør at man automatisk tenker på ”originalen”, og det er ikke til å komme bort ifra at Big K.R.I.T. mangler karismaen og stemmen til Pimp C. Han er heller ikke like god til å fortelle historier som Outkast eller 8Ball & MJG.


Hans selvproduserte debut, Live From The Underground, hadde den fantastiske singlen ”Money On The Floor”, men personlig synes jeg det albumet var kjedelig. Cadillactica er et stort fremskritt for ham som artist.

 

Editor’s Note

Anders Kranmo Smedstad er en norsk rapper og produsent, også kjent som Oral Bee. Han har produsert musikk på over 70 utgivelser i Norge og USA og mottok gullplate fra USA for sitt bidrag på Baby Bash ”Tha Smokin’ Nephew”. Han er fortsatt aktuell med sin selvbiografi ”Livet til en norsk boss”.

 

Sjekk også:

Interview with Rob «Fonksta» Bacon
Ja Rule «Unruly» (selvbiografi)
Intervju: Soul Theory
Ny video fra Dreamon
Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park
”Fra Molde til Memphis” – Et intervju med Kholebeatz
”STUDIOSOMMER”
SLEKTA LIFE!
Clyde Carson – En av veskystens best bevarte hemmeligheter
Intervju: AreaFY
Grenseløs undergrunnslegende
Hiphops Hannibal Lecter?
Svart Mozart?
Mustard på beaten!
The Jacka
Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter