Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 17. november 2014

Konsert med Lucky Novak

Lucky Novak er ute med ny plate, The Lucky Novak Syndrome, som fikk svært god anmeldelse i Dagsavisen forleden. Førstkommende lørdag spiller de på Hovedbiblioteket.

 

 

???????????????????????????????

 

Lucky Novak er det nyeste musikalske prosjektet til altsaksofonist Tim Lowerson og bassist Ture Ringereide. De er komponistene i bandet, og har hatt et musikalsk samarbeid i flere år. Lucky Novak ble dannet i 2012, etter at deres forrige band, Sounds of the Unexpected, ble oppløst. «Lucky Novak ble dannet med en gang Sounds of the Unexpected ble avsluttet. Vi måtte ha en måte å få ut våre komposisjoner», sier Ringereide. De har med seg Sten Hermundstad på piano og Harald Botha på trommer.

Pianisten Hermundstad har en allsidig bakgrunn fra jazz, klassisk, improvisasjon og samtidsmusikk, og har nylig sluppet en EP på Audiokult, et selskap fra Wien, som kaller ham «a musical genius… the next up and coming artist in the neoclassical scene». Trommisen Botha har også en allsidig musikalsk bakgrunn, og spiller blant annet med Oslo Symfoniorkester.

Nå er de klare med en ny gruppe og en ny plate. The Lucky Novak Syndrome er deres tredje plate. I likhet med deres forrige plater ble denne også spilt inn live. Innspillingssted denne gangen var Biermannsgården på Sagene i Oslo, et gammelt trehus som huser Drivhuset stiftelsen for musikalsk verkstedsarbeid og Bidrobon konsertserie. Stedet er et kjent senter for improvisert jazz og samtidsmusikk. Bandet valgte stedet på grunn av hovedrommets klang, og fordi det var rett rundt hjørnet fra der de bor. De leide gården i to dager, og spilte inn med alle i samme rom – plassert nesten i en sirkel! Dette gir platene et røft preg, samtidig som energien og spontantitet i musikken ivaretas. Da de var ferdig med innspilling, kom Lowerson på ideen om å avslutte plata med en ny og annerledes versjon av åpningssporet. Derfor samlet han 10 musikere fra blant annet Sandvika Storband og Oslo Symfoniorkester for en spontan liveinnspilling på en gymsal på Haukåsen skole på Haugerud i mars. Innspilling tok 3 timer. Bandet var fornøyd med resultatet og låten er blitt nest siste spor på plata.

 

timbruk

 

Hva slags musikk spiller Lucky Novak? Musikken deres gir assosiasjoner til mange forskjellige stilarter. Man kan høre frijazz, stride piano, latin grooves, surf-guitar (spilt av Lucky Novak selv), jazzballader og atonale piano-soloer. I tillegg så er det, som nevnt, et 10 manns blåse- og perkusjonsensemble å høre på plata. De spiller en låt som virker både balkansk og meksikansk samtidig. Det skal også nevnes at Lucky Novaks musikk har et sterkt melodisk element. Det aller viktigste er at uansett hva de spiller så spiller de med glød og innlevelse.

Flere har spurt om bandets navn og hva det betyr. Navnet ble valgt av Lowerson, og er en hyllest til både tenorsaksofonisten Lucky Thompson (kjent fra innspillinger med Charlie Parker i Los Angeles på 40-tallet) og 50-tallets Hollywood-stjerne Kim Novak (kjent fra Hitchcock-filmen Vertigo).

Lucky Novak er en del av musikerkollektivet GOYO i Oslo, etablert av Kenan Dzanic i 2013, og slipper deres musikk gjennom kollektivets plateselskap GOYO records. Kollektivet bygger på en DIY- filosofi, noe som passer Lowerson og Ringereide bra. De ser seg selv som utenfor jazzscenen i Oslo. Lowerson sier: “Vi er selvlærte musikere og har ikke gått på Musikkhøgskolen. Vi vil gjøre ting selv, på vår egen måte, og uten støtte utenfra. Vi er en DIY-jazzkvartett, og stolt av det»

Komponistene Lowerson og Ringereide har gitt ut to plater tidligere med Sounds of the Unexpected, den selvtitulerte Sounds of the Unexpected i 2009, og oppfølgeren Villspor i 2012. Begge ble godt mottatt med positive anmeldelser i norske og internasjonale aviser. Dette skrev pressen:

«spennande låtar med glimrande musikarar, ein sikker vinnar» Roald Helgheim, Dagsavisen

«pulserende jazzplate, fylt av snedige partier og fantasifulle temaskift» Anders Dalen, Hamar Arbeiderblad

«heftig og vilt på denne velspillende norske jazzkvintettens andre album» Rune Westengen, Romerikesblad

« … a joyful recording that is thoroughly recommended!» Australian Jazz Scene.

 

Lucky Novak er, som sagt, et jazz-kollektiv, startet av Tim og Ture, og de har en del assosierte musikere som er med av og til. På lørdag blir det følgende besetning:

Tim Lowerson – sax
Ture Ringereide – bass
Sten Hermundstad – piano
Patricio Quintana – cajon
Freddy Molina – congas
Kim Koffeld – trompet

 

Sted: Deichmanske Hovedbibliotek, Gul sone
Tid: Lørdag 22/11, kl. 13.00

 

Les også:

Konsert med Lucky Novak på Musikkavdelingen/Intervju
SOTU slo an blant publikum på musikkavdelingen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter