Du har tenkt på det en stund. Artikler i avisene og på nettet om vinylplatenes tilbakekomst har satt i gang en prosess. Enten du har hatt en vinylsamling tidligere, eller tenker på å starte for første gang, har du en liten sitring i magen et sted. Kanskje du skimter en analog oase i en stadig mer digitalisert verden.

Noen har en bunke plater og et gammelt anlegg på loftet. Andre starter fra scratch. Vinyl tar uansett noe mer plass enn Spotify eller Wimp. For å sukre pillen for de du bor sammen med, kan det anbefales å ta noen designmessige grep før du bringer gladnyheten om at LP-plata med sine følgesvenner snart vil være en del av stua. Jeg har kjøpt en enkel hylle på IKEA som heter Kallax, den får du i forskjellige farger. Er du veldig kreativ kan du spraymale den i ditt eget design, det britiske flagget, en stor smiley eller noe helt annet. Da blir LP-hylla fort “stilig” i stedet for “det tar jo en del plass, da”.

For en solid, god platespiller som burde dekke de flestes behov må du ut med et par tusenlapper. Audio Technica LP-120 har direkte drift, det vil si at motor og platetallerken sitter sammen. Her kan du leke DJ uten å ødelegge annet enn platene dine. Denne spilleren er en ganske tro kopi av den klassiske platespinneren Technics 1210, som ikke lenger er i produksjon. Du får den for 1990 kr. inkludert frakt her. Den har også USB-inngang slik at du kan koble deg på pc, mac eller andre duppedingser.

Rega RP 1 er en mer klassisk beltedriftspiller. Du får den for kr. 2490 inkludert frakt her. Regaen har nok marginalt bedre prestanda enn LP-120. Jeg har hatt min Rega Planar 3 i 25 problemfrie år. Noen vil også mene at det minimalistiske designet gjør seg bedre i en møblert stue.

Har du en spiller stående, trenger du sannsynligvis en ny pick up (stift). Her ville jeg forsket litt på Google. Skriv inn navnet på platespilleren din og “cartridge” eller “pick up”. Da vil du finne både hva slags pick up som passer best til din spiller, hvor du kan få kjøpt denne og gjerne en instruksjonsvideo på Youtube som forteller deg hvordan du kan skifte pick up. Men sjekk om spilleren fungerer og går jevnt før du investerer i nye deler. Du må også huske å stille vekta på stiften og antiskatingen. Skru loddet bak på tonearmen til den står i likevekt. Sett da vektskalaen på null, og vri loddet med vektskalaen til denne står på f.eks. 2. Tonearmen er hengt opp slik at den vil mot den innerste rillen på plata. Antiskating er det som motvirker at denne trangen blir for sterk. Antiskatingen skal stå på det samme som vekta på stiften, i vårt tilfelle 2 (gram). Husk også at platespilleren bør stå i water. Hvis ikke vil komponentene bli prematurt slitt. Det er også viktig å motvirke at vibrasjoner fra høyttalerne påvirker platespilleren. Platespiller og høyttalere bør altså ikke stå i samme hylle. Jeg har festet min platespiller på veggen. Der står den trygt og godt i forhold til både danseløver og andre (gode) vibrasjoner.

Kanskje du slår på stortromma og kliner til med et helt nytt anlegg? Det kan kosta alt fra noen tusenlapper til uendelig. The sky’s the limit når det kommer til hi-fi. Jeg har alltid befunnet meg i den blakke enden av skalaen, og heller prioritert musikk framfor avspillingsutstyr. Ergo er jeg ingen hifi-freak, samtidig er jeg opptatt av at platene skal lyde bra. På hifiklubben.no får du den billigste NAD-forsterkeren eller tilsvarende for rundt kr. 2000. På samme sted ser det også ut som du får ganske anstendige høyttalere til kr. 3000. Prøv å få en deal med de du kjøper av slik at du kan sette opp anlegget hjemme og lytte til det der før du endelig bestemmer deg. Det er essensielt for maksimal lydopplevelse at høyttalere og du selv er plassert som en likesidet trekant. Høyttalerelementene bør også være i samme høyde som ørene dine når du sitter i godstolen. Da oppstår en perfekt aural symbiose.

Hvis du tar skrittet og bestemmer deg for å bli en av stadig flere vinylfrelste, ønsker jeg deg hjertelig velkommen i klubben. Det er en lett arkaisk lykkefølelse i å ha noen album stående i hylla, slik at du kan bla gjennom og velge ut den som snakker mest til deg akkurat i dag. Noen ganger bestemmer du deg for å kjøpe en ny plate. Kanskje du tar en tur til nærmeste platebutikk, eller du gjør det kjapt unna på nett. Gleden over å komme hjem med et nytt album, når du legger det på platetallerkenen og senker stiften ned for første gang, er like hverdagseuforisk hver gang. Vinylplater er rett og slett en fin måte å koble litt av fra den evige strømmen på.

 

Saken er hentet fra nå nedlagte Rille.no
En blogg om den beste musikken som har kommet ut de siste tiåra.
Tekst: Kjetil Syverud