Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anmeldelser 12. januar 2015

La Femme Nikita – En kultfilm

nikita

«La Femme Nikita» var den fjerde helaftens filmen franskmannen Luc Besson regisserte. Den har blitt en kulthit etter sin utgivelse i 1990.

Etter et apotek-innbrudd ender i en massakre, får den eneste overlevende av ungdomsgjengen som utførte det, en antisosial jente ved navn Nikita, sjansen til et nytt liv. Men blir den nye starten noe bedre?

«Nikita» er interessant på flere måter. Dosen av spenning og brutal dødsfall er høy nok til at action-fansen ikke vil bli sittende å surmule. Samtidig får man innblikk i et psykisk spill der samfunnet prøver å forme et svært ustabilt og rusavhengig menneske til et «normalt individ», for å bruke henne som en brikke i deres spill. Manus og skuespillerprestasjoner er av ypperste klasse.

Filmen, som mange har sett på som Luc Bessons mesterverk, «Léon: The Professional», har på noen måter et lignende tema. Den kom ut fire år senere, og artig nok har den «lånt» visse ting fra «Nikita» I 1993 bestemte de seg for å gi ut en amerikanisert versjon av «La Femme Nikita», ved navn «Point of No Return». Noen år senere kom det en kanadisk tv-serie basert på den franske filmen.

 

Nikita cover

 

Anmeldelsen er hentet fra Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin blogg M&F-bloggen
Tekst: Joar Kvanvik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter