Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 2. februar 2015

The Allman Brothers Band: «At Fillmore East» – et av historiens beste livealbum

Sørstasrockeren Gregg Allman er død, 69 år gammel. «Sørstatsrocken ble definert av bandet som Gregg startet sammen med sin tretten måneder eldre bror, den legendariske slidegitaristen Duane Allman, og fire andre musikere, The Allman Brothers Band» (Tom Skjeklesæther). Vi hyller Gregg Allman med å minnes et av historiens beste livealbum, Allman Brothers Bands «At Fillmore East».

 Av: Victor Josefsen

The Allman Brothers Bands At Fillmore East fra 1971 er viden kjent som et av historiens beste livealbum. På albumet, som ble spilt inn over 3 konserter i mars ’71, fyrer bandet på alle sylindre og gir oss gåsehudfremkallende versjoner av blant annet In Memory of Elizabeth Reed og Whipping Post.

 

Man blir sittende med hakeslepp over hvor bra og samspilte bandet var i denne perioden, hvor selvsagt Duane «Skydog» Allman utmerker seg.

 

YouTube-kanalen Music Vault offentliggjorde i fjor (2014, red.anm) et opptak av bandet fra Fillmore East seks måneder tidligere, nærmere bestemt 23. september 1970. Her får vi muligheten til både å se og høre bandet i et unikt opptak fra deres storhetstid, faktisk på dagen til utgivelsen av andrealbumet Idlewild South.

Selv om vokalen til Gregg Allman er altfor lav, spesielt i første halvdel, og at opptaket er altfor kort, er dette helt klart verdt å få med seg. Man blir sittende med hakeslepp over hvor bra og samspilte bandet var i denne perioden, hvor selvsagt Duane «Skydog» Allman utmerker seg. Grunnen til at opptaket kun varer i 25 minutter er at det er en del av et TV-program kalt Welcome To The Fillmore East, hvor også blant annet The Byrds og Van Morrison opptrådte.

Duane Allman og bassist Berry Oakley døde i motorsykkelulykker med kort tids mellomrom (Allman i oktober ’71 og Oakley i november ’72), men bandet fortsatte videre og ga ut klassikere som Eat A Peach (1972) og Brothers and Sisters (1973). Bandet hadde 45 års jubileum i fjor (2014, red.anm.) og  annonserte samtidig at de skal gi seg.

 

Sett av en liten halvtime og få med deg klippet fra 1970 Fillmore East. Det blir nesten ikke bedre enn dette!

 

 

Saken er tidligere publisert på Trondheim folkebibliotek – Musikkavdelingen sin blogg musikkprat
Tekst: David Jønsson

 

The Allman Brothers Band «At Fillmore East» (1971)

The Allman Brothers Band var et av de mest anerkjente og populære livebandene i Statene på tidlig 70-tall, men platesalget reflekterte ikke helt denne populariteten. Derfor ble dette doble livealbumet gitt ut i 1971, hvor de lange jammene og gitarduellene som publikum elsket kunne komme mer til sin rett. Og publikum satte virkelig pris på det de ble servert.

The Allman Brothers Bands «At Fillmore East» gikk rett inn på toppen av listene, og markerte denne spesielle gruppa fra sørstatene i USA som et bestselgende plateband også. Her er, som på forgjengeren Idlewild South, Tom Dowd bak spakene, og han har virkelig klart å presse energien fra liveshowene deres i platerillene. I tillegg til låter fra deres første to album er det flere bluesklassikere her.

En av tidenes store livealbum!

Side 1

«Statesboro Blues» (Blind Willie McTell) – 4:17
«Done Somebody Wrong» (Clarence Lewis, Bobby Robinson, Elmore James) – 4:33
«Stormy Monday» (T-Bone Walker) – 8:44

Side 2

«You Don’t Love Me» (Willie Cobbs) – 19:15

Side 3

«Hot ‘Lanta» (Duane Allman, Gregg Allman, Dickey Betts, Butch Trucks, Berry Oakley, Jai Johanny Johanson) – 5:17
«In Memory of Elizabeth Reed» (Dickey Betts) – 13:04

Side 4

«Whipping Post» (Gregg Allman) – 23:03

Produsent: Tom Dowd

 

 

Og denne saken er tidligere publisert i nedlagte Rille.no
Tekst: Kjetil Syverud

Saken er oppdatert lørdag 27. mai 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter