Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Intervjuer 19. februar 2015

Don Martin – Hvem man er varer hele livet

mann for minDon Martin har vært med på vinterens USAGT-debatter for ungdom på Deichman. I tillegg til å være en av veteranene innen norske hip-hop, kjent fra den venstreradikale gruppa Gatas Parlament og som soloartist, har han markert seg med en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Det er særlig ungdom og oppvekst som opptar han.

Tekst: Gunnar Vilberg
Foto: Stian Schløsser Møller/Frank Michaelsen

Hvorfor valgte du å bli med på USAGT-debattarena og debattverksted for ungdom?
Jeg skulle være med på noe annet litt lignende opplegg som Litteraturhuset skulle arrangere, og som virket veldig bra. Da det ikke ble noe av ble jeg spurt om dette. Så jeg tenkte helt enkelt det var verdt å sjekke ut om det var bra…

Det har pågått en debatt om at ungdom i dag er så flinke, uniformerte og uten meninger. Hva tenker du om det?
At ungdom er uten meninger er jeg ikke enig i. Det med å være uniformert handler vel mye om at mange i ungdomstida ikke vil skille seg ut fra de andre. Og sånn var det når jeg var ungdom, og når foreldrene våre var ungdommer, og når deres foreldre var ungdommer.

Men det med at ungdommer i dag er «flinke» på en helt annen måte enn før er helt klart. Det var ikke like kult å være flink på skolen da jeg var kid som det er i dag. Det er selvfølgelig bra at folk er flinke, men slagsiden ved det er det presset på ungdommer som kanskje gjør at de ikke får tid til å være ungdommer, og til å være seg selv. Jeg tror for eksempel det er viktigere å finne ut hvem man er enn hvilken karriere man skal ha. Hvem man er varer hele livet.

059_usagt_stovner_foto_stian_050215Har kidsa alltid rett?
I mange ting og på mange måter. Og dessuten: Hvis jeg svarer nei, så trenger jo ikke kidsa gjøre noe annet enn å si at jeg har feil for å ha rett.

Flere av ungdommene som har spilt under USAGT-debattene har sagt at frihet for dem er å kunne opptre og formidle et budskap. Du begynte å rappe i to-tre grupper fra Romsås og Groruddalen, og i Gatas Parlament allerede som 14 -åring. Hva var viktig for deg å formidle?
Det handla mye om de tankene jeg hadde da, og mye et generelt raseri mot urettferdighet, og mye av det som mange er opptatt av i den fasen av livet. Det er jeg enda også. Og så angrep jeg de wacke rapperne som var dårlige. Og det gjør jeg i og for seg også enda.

Har du noen gang opplevd at din ytringsfrihet er blitt begrenset?
Jeg har i hvert fall opplevd min ytringsfrihet forsøkt begrenset. Flere ganger, men de tre mest oppsiktsvekkende var vel da Secret Service og PST stengte nettsida vår, uten hverken noen dom eller norsk lov på sin side forresten, pga. musikkvideoen til en av våre antikrigslåter. Musikk-kanalen ZTV bannlyste også en Don Martin video fra kanalen sin, og ved et uhell lekket det ut at det var pga. antikrigsprotestene i videoen. De kalte det «disgraceful political behaviour» fra sitt hovedkontor i London, fordi vi protesterte mot Bush og Blair sin krigføring.

IMG_1048Og ikke minst når politiet tok oss til rettsak over Samvirkelaget-låta om politivold og rasisme. Men alle tre gangene endte det jo med at sakene fikk mye mer oppmerksomhet nettopp fordi noen prøvde å hindre oss i å ytre oss. Du kan lese mer om det i Gatas Parlament-boka «Røverhistorier og raptekster», som dessverre ikke ble tatt inn av biblioteket og nå er utsolgt fra forlaget.

Hvilken rolle mener du norsk musikk har i samfunnsdebatten i dag?
Jeg tror musikk alltid har en viktig rolle i samfunnet og i tiden den lever i, selv den musikken som ikke roper med megafon og holder paroler. Hvilken vei den drar oss bestemmer vi som hører på og vi som lager musikk.

Du fikk spellemann med plata «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» (2013), som inneholdt Oslo-hyllesten «Nilsen», og hadde suksess med oppfølgeren, minialbumet «Mann For Min Hatt» i 2014.  Nå hører jeg du kommer med ny plate i år. Hva kan vi vente oss denne gangen?
Man kan si at den kommende plata er det siste kapitellet i verket de tre platene tilsammen utgjør. Men veldig mye mer er litt tidlig å si.

Til sist Don Martin, blir det noen turne i forbindelse med utgivelsen? Mange som savner å se deg live.
Ja as, vi skal spille en hel del utover 2015. Jeg har lyst til å spille endel på små klubber, etter å ha gjort Rockefeller og Sentrum Scene og Spektrum og alt som er stort. Så klart er det kult å gjøre store ting på store steder, men jeg er gira på mer intime konserter nå. Så det blir det! Den første av de blir under by:Larm, på Uhørt i Smugetpassasjen 6. mars. Da slipper jeg også litt nytt materiale.

Følg Don Martin her.

 

Sjekk også:

Don Martin & Action The Man feirer nytt år med ny(e) video(r)

Musikkvideo: Don Martin ft Fela, Boss Castro, Pumba & Tommy Tee – «Nummer 1»

Don Martin ft Tommy Tee – «Nilsen» – Musikkvideo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter