Søk Meny Lukk
Lukk
Av: admin Anbefalinger 15. mars 2015

Sun Ra – mikrokosmos av jazzens historie

Som navnet kan antyde er Sun Ra (1914-1993) senter for et lite kosmos av hele jazzens historie.
Tekst: Christian Tønnesen

Mikrokosmos av jazzens historie

Som navnet kan antyde er Sun Ra (1914-1993) senter for et lite kosmos av hele jazzens historie. Han var innom alt fra storband, afrojazz, bebop, ragtime, doo wop, frijazz, swing osv. osv. Han improviserte med John Cage (live…), fikk Coltrane til å bytte ut heroin med religion og inspirerte noen av pop/rockens (m.m.) mest kreative (bl.a. The Residents, Captain Beefheart og Syd Barrett). Samtidig har han lagd jazz man faktisk kan plystre, og som er like tilgjengelig og lyrisk vakker som «Kind of Blue» og «Sketches of Spain» (Miles Davis).

«People have a lot more of the unknown than the known in their minds. The unknown is great; it’s like the darkness. My music is about dark tradition. Dark tradition means a lot more than black tradition». – Sun Ra

 

 

Ra, sola, Saturn og engler
Artistnavnet viser åpenbart til sola, men òg til den egyptiske solguden Ra. Og da er det kanskje ikke så overraskende at verdensrommet, mytologi og Egypt er viktige grunnsteiner i Ras innstilling til musikk og til livet generelt. På den ene siden var han i kontakt med sine afrikanske røtter, og på den andre benektet han sin jordlige identitet, påstod å være i slekt med engler og født på gassplaneten Saturn!

Afrofuturisme

Den litt virkelighetsfjerne astronomien og mytologien kombineres i Ras såkalte afrofuturisme. Afrofuturisme er kritisk mot sementerte, hvite oppfatninger av det afroamerikanske, og er samtidig en frigjørende blanding av ideologi, mytologi og science fiction som vil bane vei for en ny afroamerikansk kultur og fremtid. Dette kan også høres i musikken, som kan være den mest ekstreme mindf***-jazzen du noensinne har hørt, men òg funky, ur-rytmisk og uvanlig melodiøs.

Lyttetips

Diskografien til Sun Ra består av over 100 album, en haug med singler og til sammen mer enn 1000 sanger! Hvert år blir det i tillegg utgitt litt for mange mer eller mindre useriøse antologier. Så det å finne frem i denne jazzjungelen er med andre ord et livslangt og til tider frustrerende prosjekt. Men her er en liste med noen av mine favoritter. Og om jeg skal trekke frem en håndfull du er nødt til å høre, må det bli noe sånt som

The Lady with the Golden Stockings,

Love in Outer Space,

Watusa,

Tiny Pyramids,

Aiethopia,

Mu,

Angels and Demons at Play,

Moon Dance,

Adventure – Equation (og spol gjerne forbi ekkotrommene og frem til 2.10; til et av jazzens fineste saksofonparti):

 

 

Og så noen uimotståelige plater:

Angels and Demons at Play
angelsanddemonsatplay

Nubians of Plutonia
Nubians

Cosmic Tones for Mental Therapy
cosmictonesmentaltherapy

Atlantis
atlantis

Magic City

Og en god samleplate: In the Orbit of Ra. Marhsall Allen Presents Sun Ra and his Arkestra (kompilert av selveste Marshall Allen – Sun Ras trofaste saksofonist).
intheorbitofra

 

I Musikkavdelingen har vi både bøker, noter, CD’er og DVDér om og med Sun Ra.

 

 

Saken er tidligere publisert på Stavanger bibliotek og kulturhus

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter