Søk Meny Lukk
Lukk
Av: admin Anmeldelser 2. april 2015

Plateanmeldelse: 13th Floor Elevators – «Easter Everywhere»

image

Dette er platen for dere som ønsker en påsketur lengre opp og ut enn både Sirdalen og Jotunheimen. Easter Everywhere med 13th Floor Elevators fra 1967 er et psykedelsisk mesterverk fra fem Texanere med Roky Erickson i spissen.

Ok, gleder du deg til Yes-sound, bluesrock med lange gitarsoloer eller tekster om Hobbiter kan du allerede pakke sammen og dra på hyttetur, dette er 60-talls punk, lyder fra Midt-Østen og det ytre rom godt dyppet i forbudte kjemikalier. Du kan nesten høre Rokys hjerneceller poppe som popcorn på denne platen selv om han synger “…If you fear I’ll lose my spirit/Like a drunkard’s wasted wine/Don’t you even think about it/I’m feeling fine.».

Han følte seg dessverre ikke like fin noen år etter, men platen er like fin selv 47 år etter den første gang ble utgitt og produsert av Kenny Rogers bror. Gitarene skjener og flyter inn og ut av lydbildet sammen med bandets kjennemerke, Tommy Halls elektriske kanner som låter som bølgeblikk av plast eller små grønne menn som kaster opp: wibbawibbawibbawibba …og …flobbleobbleobbleobble. Det høres kanskje for vilt ut, men det hele er melodisk og visse spor er faktisk i god Dylan-tradisjon.

Roky Ericksons intense og sjelfulle stemme formidler denne påskereisen med stor autoritet. Har du sansen for Arthur Lees og Brian Wilsons psykedeliske utflukter og liker garagepunk og Dylan vil 13th Floor Elevators virkelig være noe for deg.

 

 

Anmeldelsen er tidligere publisert på Stavanger bibliotek og kulturhus
Tekst: Olav Nilsen

 

Du kan låne musikk av utøvere som er nevnt i saka her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter