Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 5. april 2015

Lynyrd Skynyrd-medlem døde i en bilulykke langfredag

Bob Burns (64), en av grunnleggerne av Lynyrd Skynyrd, som spilte trommer på deres to første album (se anmeldelse under), døde i en bilulykke langfredag. Det er ikke første gang Skynyrd-medlem(mer) er utsatt for en ulykke. I 1977 døde vokalist Ronnie Van Zant, vokalist & gitarist Steve Gaines og korist Cassie Gaines i en flyuykke.

 Av: Victor Josefsen

Burns ble diagnostisert med bipolar lidelse og ble erstattet av Artemis Pyle før Skynyrd spilte inn tredje album, «Nuthin Fancy». Han ble gjenforent med bandet (for en dag) da de ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2006.

 

Lynyrd Skynyrd
«(Pronounced ‘leh-‘nérd ‘skin-‘nérd)» (1973) (albumcover, øverst)
MCA

Dette er debutalbumet til den nest viktigste sørstatsgruppa, The Allman Brothers kommer man ikke forbi sånn helt uten videre. Men Skynyrd er mer enn bra nok i seg selv, og det hele begynte med et smell i 1973. Musikken høres i dag ut som ganske streit rock and roll, med fete gitarer (tre gitarister for sikkerhets skyld), orgel, Ronnie Van Zants karakteristiske stemme og åtte klassiske låter. Det er ikke mange debuter som sitter på samme måten som dette. Her er det noen som har vært ute og spilt sammen en del år på forhånd. Kanskje du har hørt ligtherfavoritten “Free Bird”? Sjansene er imidlertid til stede for at du har klikket deg videre, all den tid det hefter et visst redneck-image ved bandet. Her har du en sjanse til å heve deg over fordommene og ta inn noe av den beste amerikanske rocken som ble laget på 70-tallet.

ps «Mississippi Kid» er co-skrevet av Bob Burns (red. anm.)

 

 

image

 

Lynyrd Skynyrd
Second Helping (1974)
MCA

Sett på første sporet, så er vi i gang. «Big wheels keep on turning…» Lynyrd Skynyrds tilsynelatende tilsvar til Neil Youngs «Alabama» og «Southern Man», good ole boy-låta «Sweet Home Alabama», var nok mer tongue-in-cheek enn de fleste rødnakkene i pickup-truckene ante. Jeg tror det er derfor Lynyrd Skynyrd lyder så fresht og bra i dag også, fordi de både var et redneckband, samtidig som de hadde så mye mer å by på. Dynamikk, tror jeg det kalles. «Second Helping» følger suksessoppskriften fra debuten, alt er bare forbedret, litt tettere samspill og litt mer spenstig lydbilde. Disse to platene går egentlig hånd i hånd og utfyller hverandre.

 

 

Anmeldelsene av «(Pronounced ‘leh-‘nérd ‘skin-‘nérd)» og «Second Helping» er hentet fra nå nedlagte Rille.no
En blogg om den beste musikken som har kommet ut de siste tiåra.
Tekst: Kjetil Syverud

 

image

 


Lynyrd Skynyrd
One More from the Road (1976)
MCA

Lynyrd Skynyrds liveskive «One More from the Road» må sjekkes ut. Skynyrd er/var først og fremst et liveband, noe «One More from the Road» viser til gangs. Allmusic skriver følgende om skiva «sometimes extended into jams as long as those of the Allmans, but always much rawer, nearly dangerous», enig. Lynyrd Skynyrd fremfører fremragende versjoner av noen av Skynyrds aller beste låter: «Free Bird», «Gimme Three Steps» (Pronounced ‘leh-‘nérd ‘skin-‘nérd), «Sweet Home Alabma», «Svamp Music», «Workin’ for MCA» (Second Helping) og «Whiskey Rock-A-Roller» (Nuthin’ Fancy).

 

 

Du kan låne musikk av utøvere som er nevnt i saka, bare søk her.

 

Lynyrd Skynyrd: One More from the Road
The Allman Brothers Band At Fillmore East – et av historiens beste livealbum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter