Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anmeldelser 22. april 2015

Mavis Staples samarbeider med Nick Cave på nytt album

Mavis Staples

Mavis Staples er en av USAs fremste vokalister innen R&B, soul, gospel og americana, og hun er særlig kjent fra tiden som frontfigur i legendariske The Staple Singers. Hun er tilbake med nytt album 19. februar.

Av: Hans F. Løken & Victor Josefsen / Foto: Pressebilde

I 2013 slapp soul/gospellegenden, sammen med produsenten og låtskriveren Son Little, en fire spors-EP ,”Your Good Fortune», som inkluderer to helt nye låter og ytterligere to Staples Singers-låter. Samme år ble albumet ”One True Vine” nominert til en Grammy i 2013. På det nye albumet «Livin’ On A High Note”. På det kommende albumet bidrar låtskriverne Neko Case, Justin Vernon, Nick Cave, Ben Harper, Tune-Yards, Benjamin Booker, Aloe Blacc og M. Ward, som også har produsert albumet.

Mavis Staples forteller:

“These songwriters gave me a challenge. They gave me that feeling of, ‘Hey, I can hang! I can still do this!’ There’s a variety, and it makes me feel refreshed and brand new. Just like Benjamin Booker wrote on the opening track, ‘I got friends and I got love around me, I got people, the people who love me.’ I’m living on a high note, I’m above the clouds. I’m just so grateful. I must be the happiest old girl in the world. Yes, indeed.”

Hør den nye singelen «High Note»:

 

 

Fire spors-EP’en ,»Your Good Fortune»:

 

 

I 2013 ble også dokumentarfilmen ”Mavis!”, en film om Staples liv og karriere,  vist på SXSW i Austin. Filmen blevist på HBO senere samme år, har  fått god mottakelse, bl.a. i NY Times.

 

Mavis_Staples_2_foto_Chris_Strong Bruk Foto: Chris Strong

Familiebandet The Staple Singers, bestående av to søstre og to brødre, begynte å opptre allerede i 1948 i kirkene i Chicago. De slo gjennom i 1956 med låta ”Uncloudy Day” og ble i løpet av kort tid et av USAs mest populære band.  Sterkt forankret i USAs mangfoldige musikktradisjoner sang The Staple Singers alt fra tradisjonsrik gospelmusikk via stemningsfulle kjærlighetssanger til moden americana. Men de var først og fremst kjent for gospel, og de begynte å spille inn plater i Memphis for legedariske Stax Records. De har koret med artister som Ray Charles, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Whitney Houston, Curtis Mayfield, The Band mfl. De har også sunget en del ganger i Det Hvite Hus. The Staple Singers er rett og slett en viktig del av amerikansk historie. Oppvokst på 1960-tallet var de veldig aktiv under borgerrettighetskampen , og opptredde med bl.a. Pete Seeger. På 1970-tallet hadde de en stor rekke hits. Mavis Staples tok tidlig steget ut på egenhånd, og hun har dyrket en meget vellykket solokarriere samtidig som hun fortsatte å synge med familien. Hun har også samarbeidet med en rekke andre artister som Bob Dylan, John Scofield og Prince , og for noen år siden var det samarbeidet med Wilcos Jeff Tweedy som sto  i fokus. De var først aktuelle med Funkadelic-klassikeren ”Can You Get to That”, fra Staples’ album, ”One True Vine”. I tillegg til et knippe coverlåter inkluderer også albumet nye sanger skrevet av Jeff Tweedy og Nick Lowe.

Albumet «One True Vine»:

 

 

Saken er oppdatert 18. januar 2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter