Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: Gunnar Vilberg Anbefalinger 23. april 2015

Blow My Whistle Baby – de beste russelåtene gjennom tidene

RussebildeRussetiden trenger en suggerende russehit for å virkelig friske opp den gode party-stemningen. Russelåtene er godteposer av ung hemningsløs og deilig fest. Her er et knippe av de aller beste.

Tekst: Gunnar Vilberg
Foto: Rigmor Dahl Delphi – Oslo Museum

Det er noe smått fristende og syndig ved den fengende listemusikken som russen propper ørene sine fulle av.  Det er alltid en låt som blir spilt mer enn andre av russen, og dermed ender opp med å bli årets russelåt. Selve begrepet russelåt og den offisielle kåringen ble ikke til før i 1989, men man kan tenke seg at russen var minst like opptatt av fengende rytmer i tiårene før også. Vi holder oss til det offisielle og har listet opp 8 av de beste russelåtene fra 1989 og framover. Gotta love it.

1989 – DumDum boys med Splitter pine.
Langhåra russe-slamper fra 80-tallet med grønne flasker  i hendene som roper splitter piiiine, chplitter pine! DumDum åpner ballet med noe som skal vise seg å ikke bare bli en rockeklassiker. Låta har også æren av å være den første offisielle russelåta.

1995 – The Prodigy med Poison.
Poison er en slags slow dance som tydeligvis 95-generasjon elsket. Når jeg hører låta lurer jeg i grunnen litt på hvordan ting artet seg rundt midnatt, de lyse maidagene på Tryvann for 20 år siden. Hmm…

1998 – Drömhus med Vill ha dig
Jesss, endelig. Nå er crazy-gjengen fra midten av the 90s borte og det er gladfest og hender i været som gjelder. Og sånn skal det forbli framover. Russen vil ha et Drömhus og vice versa.

2000 – DJ Aligator Project med The Whistle Song
Vi hopper to år fram til en av de mest kjente russelåtene gjennom tidene. Ord er overflødige. (2Pm brukte for ordens skyld samme fløyte i årets russelåt C ‘mon 2 år senere).

2004 – O-zone med Dragostea Din Tei.
Jaaa? Grand Prix? Neida. Dette er noen spretne og blide gutter som vet å kose seg. Å kunne refrenget var obligatorisk inngangsbillett blant de tøffeste i russe-gjengen i 04.

2008 – Kobojsarna med Jag Vet Du Vill Ha Mig.
Ah, party-svensker. 11 år etter Drömhus er russen fortsatt mer enn villige.

2011 – LMFAO med Party Rock Anthem.
Hva om verden tas over av en sang som får alle til å hygge seg på en og samme måte? Advarsel! Farlig legendarisk russelåt.

2014 – David Guetta & Showtek med Bad ft. Vassy.
Hvorfor føles det så bra å være så uskikkelig? Perfekt og litt ulydig russelåt fra 2014.

Finn ditt russelåt-minne på den fullstendige oversikten fra 1989 til i dag. 

NRK mP3 kårer årets egenlagde russelåt. Her kniver bussene og bilene om å vinne prisen med sine egne spesialbestilte låter, gjerne kjøpt og betalt for en god slump penger. Her kan du stemme på årets russelåt 2015 blant fem finalister frem til 26. april kl 23.59. Vinneren kåres 5. mai og får låten sin spilt på mP3 gjennom hele russetiden.

Her er en av finalistene, Vidorra, mikset av Martin Tungevaag for bussen Holy Fucking Shit, Horten VGS. Vidorra står for «Good life, easy life». Det gode, frie liv uten noen bekymringer – akkurat det russetiden handler om, å slippe seg løs etter 13 lange skoleår, hvor man senker skuldrene og kun har det gøy.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 20 andre abonnenter