Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nikolaj Blegvad Anmeldelser 28. mai 2015

WHOAREYOUPEOPLE – afrobeat fra København

WHOAREYOUPEOPLE_cover_crop

Det ville være oplagt at lægge ud med at trække tråden tilbage til oprindelsen og inspirationens kilder, hvor afrobeaten udviklede sig med sit politiske, konfronterende og kontroversielle udtryk baseret på 70’ernes samtidsmusik i Nigeria og Ghana med sin blanding af jazz, improvisation, disse landes musiktraditioner og tunge trommerytmer til nogle af de helt store indenfor denne genre som eksempelvis Fela Kuti og videre til hans arvtagere, sønnerne Femi og Seun Kuti, men når det er sagt, er det egentlig mere oplagt at begynde med musikken.

For hvad er WHOAREYOUPEOPLE egentlig for en størrelse, og hvordan kan det være, at en flok gode venner pludselig giver sig i kast med den afrikanske beat og dens utrættelige, utæmmelige, evigt oplivende og stærke pulserende rytmer? Musikken, der ligesom bandets navn, er sammenspillet og skrevet tæt uden et eneste mellemrum. Lad os tage fat ved begyndelsen. Den dag, hvor roden til det energiske københavnerband begyndte at spire og derefter vokse sig stærk op gennem asfaltjunglen på Nørrebro. Lad os begynde med en kasse fuld af instrumenter.

En gruppe unge fyre fra et opløst band trasker gennem et københavnsk loppemarked en søndag eftermiddag. Uden at vide det er de kun øjeblikke fra det, der skal vise sig at være begyndelsen til et stort band. Da den lille gruppe kommer forbi en banankasse fyldt med gamle instrumenter til 5 kr. stykket, ender de med en hurtig handel og sidder kort tid efter i guitaristens lejlighed med hele kassen. Det viser sig, at der i bunden af kassen skjuler sig en kuvert med gamle noder. Fragtet hele vejen fra Vestafrikas kyst til København har disse funky polyrytmer noteret på papir fundet vej til en gruppe mennesker, som senere kommer til at bruge utallige aftener med sene jamsessions i et lille øvelokale under en vinbar i hovedstaden for så at ende med at blive til bandet WHOAREYOUPEOPLE.

“From the darkness came inspiration, and a joyful noise to share with the world. Now please put down the record sleeve and dance!”

Et krystalklart og tight guitarriff åbner pladen og byder ind til en atmosfære, man som lytter bliver totalt opslugt af og suget helt ind i. Så langt ind, at man med selv med det største og mest ihærdige forsøg på modstand aldrig vil kunne stå imod. WHOAREYOUPEOPLE har skabt et vanvittigt stærkt udtryk, der ganske enkelt er bærer af en så imponerende og voldsom opløftende drivkraft, det sætter lytteren i en paralyserende trance, som per automatik sætter gang i absolut alle kroppens dansemuskler og gør det til en umulighed at stå eller sidde stille.

“Whatever happens, happens. And it happens for a reason. And the reason is YOU!”

Den selvtitulerede plade er en lang og flydende bevægelse op og ned i tempo, men som til enhver tid hænger fuldstændig sammen med bandets unikke sammenspil og musikalske udtryk. Hvert eneste instrument får lov til at tale med sin egen stemme, mens hele bandet skiftevis træder frem og tilbage for at give plads til den dynamik, der giver ensemblet sin styrke. Det 14 personer store band udviser en kærlighed til musikken, der smitter og bider sig kærligt fast og skaber en insisterende puls, som fortsætter til lang tid efter den sidste og lydløse rille på LP’en har sat i gang.

Mescal Flower Road, som er B-sidens åbningsnummer sparkes i gang af en super tight, medrivende og drivende bassline fra “The Rock” Tonnesen, og selv om der først kommer vokal på pladens sjette og sidste nummer, har musikken for længst talt og fortalt sine historier.

At lytte til denne plade fra WHOAREYOUPEOPLE er som er være i samme rum som det energiske og ekstremt velspillende band. Eller måske skulle man snarere sige univers, for der er noget universelt over musikken, der uden tvivl vil kunne samle de fleste mennesker. Også dem, der ikke vidste, at de var tilhængere af genren afrobeat. WHOAREYOUPEOPLE formår at skabe musikalsk kunst, der giver plads til at stoppe tiden fuldstændig og glemme alle bekymringer. Og på sæt og vis er det vel en af de helt store egenskaber, som netop musikken som kunstform kan besidde, hvis den beherskes fuldt ud. Der er ingen tvivl om, at WHOAREYOUPEOPLE formår dette og pladen bør opleves, nydes, danses til, leves til, elskes til, drømmes til, festes til og nærlyttes til af alle med kærlighed til livet og musikken.

LP’en er udgivet på Coconut’s Groove i et bergrænset oplag på 500 eksemplarer.
Udgivet 22. marts 2015

Saken er publisert på Beatart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.