Søk Meny Lukk
Lukk
Av: anderssmedstad Intervjuer 8. juni 2015

Jaa9 – Hillbilly’n snakker ut

_2100789b geir jaa9

 

I vår slapp Jaa9 & OnklP albumet Føkk ferie. Duoen har vært på musikk-Norges radar siden 2003 og holdt en imponerende jevn utgivelsesfrekvens. I år turnerer de som aldri før. I fjor intervjuet vi OnklP i forbindelse med hans suksessfulle Slekta-business, så nå var det på tide å la makkeren skinne. Vi lot hillbillly’n fra Lillehammer «snakke ut», om anmelderne som kjørte en lumpen tone mot ham i Føkk ferieanmeldelsene, om sin mørke fortid som telefonintervjuer hos TNS Gallup, om nettroll, NBA og det nye albumet.

 

Se videoen til hiten «Alt på stell» her.

 

Første gang jeg møtte deg var da vi begge jobbet som telefonintervjuere hos TNS Gallup. Ikke så bra for street cred-en, men til vårt forsvar så virket det som om halve hiphop-Norge (i hvert fall de uten prikker på rullebladet) jobbet der på det tidspunktet. Jeg husker jeg fikk beskjed fra supervisorene om at jeg gjorde en god jobb, men at jeg måtte «smile mer med stemmen». Har du noen gode historier fra Gallup-tiden? Og hadde du fokus på å smile med stemmen da dere spilte inn det nye albumet?

Hahaha. Det var gyldne tider! TNS Gallup var som et hip-hop.no-forum for oss som var hardcore med rent rulleblad, mener jeg å huske. Var ikke Martin Bjørnersen (DJ Hele Fitta, tidligere kjent som DJ Lada) der også? Hva gjelder gode historier så kan jeg ikke komme på stort annet enn at jeg skrev verset mitt til «Kjendisparty» i arbeidstiden der nede, pluss at jeg aldri sa opp jobben, jeg bare slutta å gå dit. Så flere år i ettertid fikk jeg faktisk innbydelse til julebord og greier, men de har de slutta å sende det nå. Så om noen fra TNS Gallup leser dette her: Jeg sier opp!

Jeg leste noen av anmeldelsene av Føkk Ferie og så at det var en del Jaa9-hat der. Anmelderne ga klart uttrykk for at de var mer hypp på et soloalbum fra OnklP. Nå virker ikke du som verdens mest nærtagende type, men på en skala fra 1-5 der 1 betyr meget sårende, 3 middels sårende og 5 kunne ikke gitt mer faen (yeah, vi er på vår Gallup-shit her!), hvor sårende var kritikken?

Nei, med tanke på Onkls ballegrep på hele landet i løpet av siste året, så hadde jeg faktisk forberedt meg på betraktelig mye mer hat fra anmelderkanten, og egentlig litt fra folk flest og. Det jeg stusset mest over i de mest kritiske anmeldelsene var anmeldernes trang til å diskutere albumartistenes karrierevalg fremfor det aktuelle produktet jeg trodde det var jobben deres å ta stilling til. Men anmelderkunsten er kanskje i utvikling den og? Haha. Også verdt å nevne at det ble skrevet at «fansen vil ikke bli skuffet» og så ga de det 4 eller 3, betyr dette at fansen vår/min ikke har kul nok musikksmak da eller? Jeg har aldri gjort meg avhengig av anmelderes meninger for å verken smile eller skrive rhymes så jeg kan ikke si annet enn at svaret er 5 – kunne ikke gitt mer faen. Vi spiller flere utsolgte shows i uka, og folk kommer opp til meg overalt og er stoka på skiva, så jeg kan ikke skjønne annet enn at folk flest virker betraktelig gladere i «revyrap» enn Aftenposten og Dagbladets anmeldere.

En av bangerne på det nye albumet heter «Jens Weissflog» og referer til den sjarmerende tyske hopperen som viste finger’n til publikum på OL i Lillehammer. Som Lillehammer-gutt, hvordan reagerte du på hendelsen der og da? Følte du at han krenket hele hooden eller synes du at han var litt G som gjorde det?

Vanskelig å si. Jeg husker jo sjokkbølgen som spredte seg over byen og senere hele landet da han tok opp den finger’n, samt alt hatet i kjølvannet av det. Nå var vel greia at han hadde gratulert japaneren som ledet etter første omgang, før han hoppa selv, altså for å psyke han ut. Selv mente han at han kun sa det fordi det var umulig for Jens å ta igjen alle de poengene på ett hopp (yeeeah right). Som kid i trygge «godhjertede» Norge var jo dette dårlig sportsånd, og kvalifiserte til både gapestokk, tvangssterilisering og en date med Per Sandberg, men nå som jeg har blitt eldre må jeg si at hadde jeg vært tysk og stått oppå toppen der med en blafrende fløyelsbart, så hadde jeg nok sagt akkurat det samme, om ikke noe enda verre. Så ja, summa summarum, Jens Weissflog er faktisk en ekte G!

Dere har ofte oppfinnsomme konsepter til låter. «Partysvenske», «Joda, Neida», «Konfliktsky» og nevnte «Weissflog». Hvem av dere pleier å komme opp med konseptene?

Av de du nevnte nå var «Partysvenske», og «Neida, Joda» mine, «Weissflog» var Onkl og «Konfliktsky» var faktisk Maria Mena. Dersom man ser på singlene våre opp igjennom tida, så har vel jeg de fleste av de som er rene «konsepter», men vi går fram og tilbake på dette hele tida, så kan ikke si annet enn at jeg og Pål gjør de fleste sammen. Uansett hva den ene kommer opp med, så vil den andre bidra med utforminga av det, så selv om jeg kom opp med ordene «Glir Forbi», så hadde aldri den låta handlet om det den gjorde om ikke vi begge var der til å forme den.

_MG_2201b onkl jaa9 bushes

På albumet er det en del basketball-referanser. OnklP rapper om å kjøre samme sveis som Dirk Nowitzki og du namedropper O.G. Nick Van Exel. Jeg er hardcore L.A. Clippers-fan, har du noe spesielt team du holder med? Og hvem tror du vinner i NBA i år?

Vår generasjon rappers/hiphoppas fra distriktet kom som regel inn i dette miljøet via enten skating eller basket, og jeg kom inn fra basketsida. Jeg så for eksempel reklamer for rapskiver i basketbladet SLAM. Favorittlaget er og blir Boston Celtics, så til tross i et par gyldne år for litt tilbake så skal jeg hvertfall ikke ha på meg at jeg er medgangssupporter! Det kule med NBA er for øvrig at spillere og trenere flyttes så mye rundt, så man kommer ikke unna å ha sansen for flere lag uansett hvem man heier mest på. I årets sluttspill starta jeg ut som Doc Rivers og Clippers-fan helt til de røyk ut, i skrivende stund er jeg nå Warriors-fan fordi jeg HATER Houston Rockets med Dwight Howard og Jason Terry. Mitt skrekkscenario er Rockets mot Cavs i finalen, for det ville tvingt meg til å heie på Rockets, haha. Splash Brothers skal treffe bra mange trepoengere for å få det til å skje, men jeg tror Golden State vinner i år. (Intevjuet ble gjort under semifinalene, NBA-finalen mellom Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors er i gang og de har til nå vunnet en kamp hver).

Du pusher også din kjærlighet til Liverpool hardt. Hvem er din favoritt-Liverpool-spiller gjennom tidene? Er det din homie John Arne?

Det er jo en klubb full av legender, men Steven Gerrard er helt klart min generasjons største stjerne og høyst sannsynlig også den beste spilleren til å ta på seg den røde drakta. Vegard Heggem var også en helt i barndommen, men han fikk ikke så mange kampene grunnet skade. Akkurat John Arne «springa springa springa skyta» Riise har jo jeg som alle andre ledd ganske godt av opp gjennom åra, og det er både enkelt og fortjent når det kommer til det aller meste utenomsportslige han foretar seg. Men man må aldri glemme at Riise var en jæævlig god venstreback på sitt beste, selv om Vegard «miraklet på San Siro» Heggem er den nordmannen i klubben jeg har digga mest.

På albumet har du en sololåt, «Per vet best», en låt om et nettroll som mener for mye om for mangt. Pleier du å sjekke kommentarfelt og irritere deg over ignorante fjols?

Jeg sitter ikke og tråler kommentarfeltet akkurat, men det er umulig å ikke få det med seg likevel, både der og gjennom delte lenker på Facebook. Jeg er vel i utgangspunktet ikke riktig person gjennom mitt virke til å ironisere over folks oppmerksomhets- og bekreftelsestrang, men det er altså så mange ensomme folk rundt omkring som helt tydelig aldri blir hørt, og disse kommentarfeltene gjør dem alle så synlige. Jeg tenker at det kanskje er en grunn til at en del av disse ikke blir hørt i virkeligheten? Haha. Kompis påpekte så fint for litt siden at internett var mye kulere for 10-15år siden, for på den tiden så krevde det å få logget seg på nettet faktisk en viss innsikt og kunnskap. Det var selvfølgelig idioter der på den tida også, men nå er plutselig både Guri og Svein som bor under en stein på nettet med fullt navn og melder om ting uten at de selv aner hva de driver med. Så props til VG og andre medier som tar tak i det og ringer opp folk!

Kommer du noen gang til å gi ut et soloprosjekt?

Det er noe jeg har dytta litt foran meg, for jeg har ikke hatt helt trua på at jeg kunne greid å variere en hel utgivelse på egenhånd akkurat slik jeg har følt at det burde gjøres. Men jeg har snudd litt på den flisa, og jeg sitter og lager flere beats nå enn jeg gjorde i Dirty Oppland-tida, så jeg skal virkelig ikke utelukke at det dukker opp noe selvstendig «revyrap» fra unge Silseth utover.

Dere har med to gatefavoritter, Klish og Shitrich, på albumet. Hvor mye norsk hiphop hører du på?

Går veldig i perioder. Når vi jobber i studio så hører jeg ikke på noe annet enn beats og utenlandske artister, men sånn ellers så liker jeg å sjekke ut litt av det aller meste faktisk. Det betyr riktignok ikke at alt av det er noe jeg sitter hjemme og bumper så mye. Klish og Shitrich er jo folk jeg har kjent lenge og alltid har digga, og at ikke flere har fått opp øra for Cezinando overrasker meg faktisk, kar’n er on fire! Vaularen må man alltid sjekke ut greiene til, og jeg gleder meg til å høre mer Mats Dawg. Fine tider i norsk rap nå med en ny generasjon på vei opp, og det er vel strengt tatt på tide.

På tøffingen «Hold kjefta» så rapper du om at folk ikke må ringe deg når du står og steker pannekaker. Hvordan er dine skills på kjøkkenet? Er du Norges svar på Action Bronson?<

Hahaha. Norges svar på Action Bronson finnes allerede, det er nemlig DJ Action Frangos aka Arno Frangos, vår faste DJ gjennom 12 år med fest og fanteri. Han sitter med skjegget i SousVide-maskina si og har monopol på akkurat den tittelen. Men jeg er 33 år nå og lever et liv der man rett som det er har tid til å bruke tre timer på middagen på en helt vanlig mandag, så jeg har jobba meg opp en del triks. Noen masterchef er jeg ikke, men jeg er bedre enn Onkl og spiser mye mindre grandiosa enn man skulle tro gjennom tekstene mine, haha.

Til slutt vil jeg ta det tilbake til start her. Albumet åpner med beinharde «Brugata boogie». Brugata ligger rett ved der TNS Gallup lå da vi jobbet der. Er det en subtil hyllest til din gamle arbeidsplass? Først på jobb og pushe noen fete undersøkelser og så ut i Brugata for å spise kebab og få juling?

Det der er så spikeren på huet som det går an å treffe! Haha Det kan også sees som min søknad til at de burde arrangere et slags reunion-julebord for oss som kickstarta våre karrierer der nede! Kommer forresten en hardtslående video til den låta som dere burde se opp for aldeles straks.

Mens du venter i spenning på videoen til «Brugata boogie» så kan du sjekke ut låta og resten av albumet Føkk ferie på Spotify, iTunes, Tidal etc. og prøv å få med deg Jaa9 & OnklP live i sommer.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Én kommentar til “Jaa9 – Hillbilly’n snakker ut”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter