Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 12. juni 2015

Smith synger i skogen

Horses, Patti Smiths debutalbum kom ut for 40 år siden, og feires ved å spilles i sin helhet rundt omkring i verden. I går spilte hun i Bergen, og nå er det altså Oslos tur når hun i kveld kommer til Norwegian Wood-festivalen.

Horses er blitt karakterisert som et av rockhistoriens viktigste album, og Patti Smith blir fortsatt referert til som rockens førstedame. Dama er blitt 68 år, men er fortsatt full av energi og spillelyst. Det er femte året på rad hun gjester oss, så jepp, hun er en svoren norgesvenn.

John Cale, den legendariske Velvet Undergroundbassisten, ble valgt til å produsere Horses, og har elegant ivaretatt den enkle og råe rock ‘n’ roll lyden. Patti Smith hadde ikke drevet noe særlig med musikk før hun gikk i studio, så låtene ble i stor grad improvisert frem av bandet, med hennes frie vers lagt på toppen. På den måten skapte hun en ny form for spoken word stil, med poetiske tekster tuftet like mye på beatpoetene som på Arthur Rimbaud.

Robert Mapplethorpes ikoniske albumfoto av Patti Smith med jakka lett henslengt over skulderen er omtrent like kjent som selve plata, og har du ikke lest Just Kidsboka enda, som bl.a. skildrer et vakkert vennskap mellom de to, er det på høy tid – en perfekt sommerbok for øvrig.

I kveld har Patti Smith med seg Lenny Kaye og Jay Dee Daugherty – begge var med på originalinnspillingen i 1975, så alt er duket for at dette blir en historisk aften. Jeg ser i alle fall frem til å høre den legendariske åpningslinjen:

Jesus died for somebody’s sins but not mine

 

Les også:

Rockepoet-ikonet Patti Smith

Portrettfilmen Patti Smith – Dream Of Life & Woolgathering – Patti Smith prosastykker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter