Søk Meny Lukk
Lukk
Av: anderssmedstad Anbefalinger 26. juni 2015

Kokane x Oral Bee

 

4ever

På vårt nye album, Oral Bee & Da Playboy Foundation «Putter Det Ned 4Ever», som kommer ut mandag 29. juni, har vi linket opp med flere av våre favoritter fra vestkysten. Artister som jeg hørte ekstremt mye på i oppveksten og som formet meg som artist. Gang på gang har jeg forsøkt å imitere  syngemåten til Kokane på refrenger (for eksempel på låta «Profesjonelle»). Denne gangen har jeg med the real deal på låta «Så Seriøs». Låta har også med et vers fra Pimp-Lotion og er produsert av Big Ice og meg.

 

I den anledning var det på plass å skrive en liten sak om Kokane, en sanger og rapper som må ha blitt dyppet i funk-gryta gjentatte ganger da han var kid. Som sanger er han tydelig inspirert av Parliament, Funkadelic og vokalen til George Clinton, men han tilførte den stilen et nytt element, gangsta-elementet. Han debuterte med «Who Am I?/Addictive Hip Hop Muzick» på Eazy-Es legendariske label Ruthless Records i 1991. Navnet Kokane var kontroversielt og står faktisk ikke på coveret, det står bare «Who Am I?».

Kokane1

Fra starten av jobbet han tett med ofte oversette Above The Law, en fantastisk gruppe fra L.A. som stod for noe av den beste hiphop-musikken som ble utgitt på 90-tallet. Above The Laws Cold 187, som er en villbass av en produsent, produserte de første albumene til Kokane. Sjekk ut deres G-funk magi på «Bakin’ Soda Free» fra andrealbumet Funk Upon A Rhyme (1994) under.

1994 var et godt år for hiphop og Kokane bidro også på Above The Laws album Uncle Sam’s Curse, også det utgitt på Ruthless. En av mine favoritt-sommerlåter er deres collabo «Kalifornia». Cold 187 bygde låta på et genialt sample – fra gruppa The Time sin funny «Gigolos Get Lonely Too» – og Kokane stjal showet med sitt gjestevers. Han vekslevis synger og rapper i verset og drar inn referanse-linjer til Albert Hammonds «It Never Rains In Southern California» og Beach Boys’ «California Girls» kombinert med ultra-playa linjer som «they call me Mr. Flossy». Videoen åpner forresten med en morsom diss av østkysten (eller er det Norge de disser?) .

Samme forfriskende miks av synging og rapping kjørte han på Above The Laws «Gorilla Pimpin» fra Time Will Reveal. Skandaløst nok så finnes ikke Above The Laws hat-trick Uncle Sam’s Curse, Time Will Reveal og Legends på Spotify og iTunes. Men sjekk for all del ut klassikeren på YouTube.

Etter Ruthless-perioden var det stille rundt Kokane noen år før han plutselig dukket opp tidligere Death Row Records-rival Snoop Doggs nye label Dogg House Records, der han til vestkyst-fansens store glede stadig dukket opp med med geniale refrenger på utgivelser fra Snoop selv, hans gruppe Tha Eastsidaz, Doggy’s Angels og på compilations. I Dogg House Records-perioden sang han på beats fra noen av vestkystens beste produsenter – DJ Battlecat, Fredwreck og Dr. Dre. Han satte sitt preg på Snoops Tha Last Meal-album, blant annet på fenomenale «Hennessy N Buddah» og refrengene hans dominerer andrealbumet til Tha Eastsidaz, Duces ‘N Trays: The Old Fashioned Way (2001). På singlen «I Luv It» (for en Battlecat-beat!) så bidrar han bare med litt «zoom zooom zoom»-synging mot slutten, men låta er så fet at jeg poster videoen uansett.

Han har vært en hyppig ønsket gjesteartist og har dukket opp på utgivelser fra Dr. Dre, Warren G, Mac Dre, Yuknouth, P.Diddy, W.C. og Young Buck. Og på denne klassikeren til Too $hort.

De siste årene har han gitt ut flere egne album på sin label Bud E Boy Entertainment, som han driver sammen med kona. Han har også vært å høre på noen av Snoop’s utgivelser blant annet den smarte cover-versjonen av 80-talls hit’n «Secrets» (av The Romantics). Battlecat gjør beaten så funky som bare han kan og Kokane skinner på refrenget. West Coast salute til Kokane! Hold deg oppdatert på hans nye utgivelser på www.budeboyent.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter