Søk Meny Lukk
Lukk
Av: terjedeichman Anbefalinger 30. juli 2015

Fela Kuti

 Kongen av afrobeat

Tekst: Terje Haugsgjerd

Det er fascinerende å observere hvilken effekt musikk har på folk. Setter man på Fela Kuti vil en kanskje observere at først rykker det i det ene benet, så det andre, så går den ene skulderen litt opp og ned, og til slutt nikker hodet i takt: musikk for bevegelse. Akkurat det var målet for Fela Kuti, men musikken skulle ikke bare være dansbar, uttrykket skulle også inneha sprengstoff knyttet til samfunnsproblemer i hans samtid.

Shakara

Fela Anikulapo-Kuti, som skal bety noe sånt som «the one who emanates greatness, who carries death in his quiver and who cannot be killed by human entity», var en nigeriansk musiker og komponist, aktiv fra 70-tallet og frem til hans død i 1997 og det kommer fortsatt ut produksjoner. Fela Kuti var en forløper innenfor afrobeat, som kan beskrives som en energisk musikkstil, der musikken er funky og repeterende, gjerne med svært lange og nærmest hypnotiske sanger. Fela Kuti har også en interessant historie. Han var en omstridt politisk aktivist i sitt hjemland. Om man er interessert i livet hans har biblioteket et par biografier, han hadde vel noe sånn som 27 koner…

Siden Fela Kuti var aktiv over et så langt tidsrom finnes det mange forskjellige produksjoner. Musikken består også av improvisasjon, så det eksisterer et utall av versjoner, dermed kan det være vanskelig å finne et utgangspunkt, men det er bare å dykke ned i materien.

 

Her kan du søke etter og låne bl.a. musikk, noter, DVD’er og filmer i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

WHOAREYOUPEOPLE – afrobeat fra København

Fantastiske Afro Love

Enda et New York-band som drar inspirasjon fra afropop

Antiapartheid i praksis

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 48 andre abonnenter