Søk Meny Lukk
Lukk
Av: anderssmedstad Anbefalinger 5. august 2015

Sweet Micky for President!

Pras fra The Fugees presenterer sin nye dokumentarfilm på Ringen kino 9.8.

Sweet-Micky-For-President-poster

9. august har Film fra sør/Øyakino europapremiere på den fascinerende dokumentaren om Haiti-artisten Sweet Micky som, på oppfordring fra Pras, stiller som presidentkandidat. Oddsen er lav for at han skal lykkes.

Filmen åpner med en kort oppsummering av Haitis brutale historie. Landet stod opp mot de europeiske kolonimaktene på begynnelsen av 1800-tallet. Har gått gjennom naturkatastrofer og hungersnød. Ble dominert av diktatorene med de hiphop-aktige navnene Papa Doc og (sønnen) Baby Doc den siste halvdelen av det forrige århundret og har vært preget av korrupsjon og politisk kaos siden. Det er stor fattigdom på øya og jordskjelvet i 2010, hvor over 300 000 døde, gjorde naturligvis livet enda vanskeligere for befolkningen.

Michel Martelly aka Sweet Micky har siden slutten av 80-tallet vært en av Haitis mest populære artister. En kontroversiell fyr som har kritisert myndighetene i tekstene sine, men som på scenen kan minne om en stripper. Og som har stilt opp i bleier og dameklær på konserter. En mann som liker å provosere. Sjekk stilen i denne musikkvideoen fra 1994, «presidentkanditat» er nok ikke det første du tenker.

Dokumentaren, som er produsert av Pras, stiller et interessant spørsmål. Kan man være en seriøs politiker som vil ta de beste avgjørelsene for landet sitt selv om man er kjent for å banne på låter og å ha en utagerende scene-opptreden? Ja, svarer Sweet Micky. Det er bare å skille mellom politikeren og underholderen. Fyren har et sjarmør-smil og en autoritær ro, og når han får på seg dressen og holder taler glemmer man den selvlysende rosa cap-en han hadde på seg i videoen over. (I hvert fall for en kort stund).

Parallelt forteller filmen også en annen historie. Om den enormt suksessfulle, men også enormt dysfunksjonelle trioen Fugees. Pras og hans kandidat Sweet Micky får seg nemlig en stor overraskelse: Haitis internasjonalt mest kjente artist, Wyclef Jean, Pras’ Fugees-kollega, bestemmer seg også for å stille som presidentkandidat. Uten å si ifra til Pras. Eller Sweet Micky, som var gjest på Clefs album The Carnival (1997). Det oppstår en ordkrig, men hva som skjer videre skal jeg ikke avsløre.

I sin selvbiografi Purpose: An immigrant’s story (2012) forteller Wyclef sin versjon av historien. Han ble født på Haiti og bodde der som barn. Han forteller om at de til tider var så fattige at de måtte spise rød leire, for leiren hadde litt mineraler i seg og ga metthetsfølelse. Ifølge Wikipedia og andre nettsider er Wyclef og Pras fettere, men det stemmer ikke. Wyclef møtte Pras først etter å ha flyttet til USA og de er ikke i familie. Faren til Wyclef var prest og Wyclef og hans søsken var med i The Jean Family band. Bandet manglet en blåser og Pras, som var en del av menigheten, tilbød seg å spille trombone. Ifølge Wyclef var Pras den dårligste trombonisten han noensinne har hørt, men han var morsom og fikk bandet til å le. «He started coming by every day and was like a little cousin who kept us laughing and made every practice better for that reason.» Etter dette ble de gode venner og begynte å lage musikk sammen. Wyclef skriver i boka at Pras klandrer ham for at han involverte seg i et kjærlighetsforhold med trioens fronfigur Lauryn Hill og at det ødela gruppa. Men han hevder også at hvis Pras selv hadde hatt muligheten til å bli sammen med Lauryn hadde han gjort det uten å blunke. Wyclef og Lauryn hadde et hemmelig forhold, og mens han var involvert i det bestemte Wyclef seg for å gifte seg med en annen. Dårlig teambuilding.

I boka skriver han at han angrer på at han ikke fortalte onkelen sin og Sweet Micky om at han ville stille som presidentkandidat. (Det står ingenting om at han angrer på at han ikke fortalte det til Pras, som var en del av teamet til Micky). Pras kommer til å være til stede under visningen av «Sweet Micky for President» på Ringen kino, kl.20.30 den 9nde august. Han vil gi en presentasjon av filmen og etter visningen vil han svare på spørsmål. Premieren er et samarbeid mellom Film fra sør, Oslo World, Øya og Nordisk film Kino.

Du kan varme opp med noen musikkvideoer.

 

Du kan låne musikk av utøvere nevnt i saka, bare søk her

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter