Søk Meny Lukk
Lukk
Av: deichmanmusikk Anbefalinger 7. august 2015

Talkshow-husband

Spill, du er på tv

Tekst: Øystein Hafstad Bang /Foto: Stillbilde fra Paul Shaffer - Late Night Theme

Noen blir stjerner og viktige sidekicks, andre lever mer i skyggen. De har alle musikalske CV’er lengre enn en god bok, og kan så mye mer enn det vi får høre i de små snuttene som kommer med på TV. Vi tar vi en titt på noen av bandene i de aller største amerikanske talkshowene:

 

  • Paul Shaffer og The World’s Most Dangerous Band/The CBS Orchestra på David Letterman

Den canadiske bandlederen Paul Shaffer startet faktisk sin karriere i husband som pianist i showet «Saturday Night Live» (bedre kjent som SNL). Han var ikke bare pianist, men hadde viktige roller, både musikalsk og som skuespiller. SNL-bandet ble i denne perioden ledet av Howard Shore, senere kjent blant annet for musikken til «Ringenes Herre»-filmene. Shaffer spilte i bandet i perioden 1975 til 1980. Noe av det viktigste han gjorde i denne perioden var å sette sammen bandet i filmen «Blues Brothers». Shaffer skulle egentlig vært pianist i dette bandet, bestående blant annet av Stax-legendene Donald «Duck» Dunn (bass) og Steve «The Colonel» Cropper, men var opptatt med et konkurrerende prosjekt. Han fikk være med i den noe mindre gode «Blues Brothers 2000» der han spiller rollen som kombinert «hoffsjef» og huspianist hos Queen Mousette, spilt av Erykah Badu. Pianosoloen hans på «Funky Nassau» er faktisk noe av det bedre med denne filmen. Her ser vi Paul Shaffer, i rollen som Don Kirshner, introdusere Blues Brothers som en del av SNL:

I 1982 startet han samarbeidet med David Letterman, først for Late Night, på NBC, og senere for Late Show, på CBS. Den første versjonen av bandet innehold gitaristene Hiram Bullock (1982-1984) og Sid McGinnis (fra 1984), bassistene Will Lee (fra 1982) og Neil Jason (fast bassvikar) og trommeslagerne Steve Jordan (1982-1986) og Anton Fig (fra 1986). Tre av disse musikerne ble med hele veien fram til 2015, nemlig Will Lee, Sid McGinnis og Anton Fig. Steve Jordan kjenner vi kanskje i dag best fra hans samarbeid med John Mayer, Hiram Bullock døde i 2008, men rakk å spille med bl.a. Steely Dan, Paul Simon og Jaco Pastorius, mens Neil Jasons CV blant annet inneholder navn som Paul McCartney, Mick Jagger og Billy Joel. Resten av bandet i 2015-utgaven består av Felicia Collins (gitar, vokal og perkusjon), Aaron Heick (saksofon), Frank Greene (trompet) og Tom «Bones» Malone, også han kjent fra Blues Brothers, på trombone, saksofon, trompet og pikkolofløyte. Her hører vi bandet spille den karakteristiske kjenningsmelodien, med en ekstra lang gitarsolodel:

 

  • Max Weinberg og The Max Weinberg 7.

Det er nok ingen tvil om at Max Weinberg er best kjent fra sin rolle som trommeslager i Bruce Springsteens «E Street Band», men han ledet faktisk også husbandet hos Conan O´Brian helt fra oppstarten i 1993 og fram til 2010. Historien forteller at etter at E Street Band ble midlertidig oppløst i 1989 vurderte Max om han i det hele tatt skulle fortsette å spille trommer. Han kom fram til at det var noe han ville, og dro på audition som trommeslager i musikalen «Tommy». Han fikk dessverre bare rollen som vikar nummer to, og var skuffet over utfallet. Men samme dag møtte han Conan O´Brian, som nettopp hadde fått sitt eget talkshow. Max fortalte om sine musikalske ideer og Conan ba han komme på audition. Han fikk samlet sammen et band med gamle musikerkompiser, kalte bandet The Max Weinberg 7, og vips, så var bandet en del av showet. Rollen som trommeslager ble tatt over av James Wormworth. De har hatt mange navn etter at Max sluttet, blant annet «The Legally Prohibited Band», «The Tonight Show Band» og «The Basic Cable Band». Dette bandet ble ledet av gitarist Jimmy Vivino, som også var med hele perioden Max Weinberg ledet bandet, og som også vikarierte for han når han var ute på turné. Bandet besto ellers av: Richie «LaBamba» Rosenberg (trombone), Jerry Vivino (Saksofon), Mark Pender (trompet), Scott Healy (keyboard), James Wormworth (trommer) og Mike Merritt (bass).

Her hører vi bandet spille temaet fra showet:

 

  • Doc Severinsen og The Tonight Show Band.

Dette er det virkelig klassiske husbandet, og et band alle som kom senere måles opp mot. Johny Carson ledet «The Tonight Show» fra 1962 til 1992, altså i 30 år i strekk. Hele veien hadde han med Doc Severinsen som bandleder, og mange av medlemmene i bandet var også med helt fram til ’92. Doc startet som trompetist i bandet som spilte da Steve Allen ledet showet, men tok over som bandleder samtidig som Johnny Carson tok over som programleder. Bandet var stort, med en tradisjonell storbandbesetning, og soundet var mye mer jazzpreget enn de husbandene vi kjenner fra vår tid. Kjente navn som var med i dette bandet er blant annet: Snooky Young og Chuck Findley (trompet), Bucky Pizzarelli og Herb Ellis (gitar), Pete Christlieb og Ernie Watts (saksofon) og Shelly Manne, Ed Shaughnessy og Louie Bellson (trommer). Her er et klipp av bandet som spiller under åpningen av showet en gang i 1984 (legg for øvrig merke til opphavet til Jack Nicholsons kjente replikk fra «The Shining», «Here´s Johnny»):

Dette bandet hadde ofte egne innslag, der de framførte diverse låter, gjerne med Doc Severinsen som solist. Dette gjorde sitt til at husbandet var høyt elsket, og de fikk mer oppmerksomhet enn tilsvarende andre band. Det var faktisk Johnny Carson som i sin tid fikk satt opp budsjettet til bandet fordi han ønsket et stort band i sendingene.  Her hører vi bandet i en nydelig versjon av «Sing Sing Sing»:

 

  • Branford Marsalis/Kevin Eubanks/Ricky Minor og The Tonight Show Band.

Samme navn på bandet, men en ny tid for showet. Jay Leno tok over som programleder, og ga først bandlederrollen til Branford Marsalis som hadde den fram til 1995, og deretter tok Kevin Eubanks over og hadde den fram til 2010, da Ricky Minor, tidligere bandleder på American Idol, tok over og hadde den fram til 2014, da Jay Leno ga seg. Bandet hadde i denne perioden mange kjente medlemmer, som for eksempel Michael Jackson-gitaristen Paul Jackson jr., Sting-pianisten Kenny Kirkland og Sting-trommeslager Marvin «Smitty» Smith. Dette bandet har holdt en noe lavere profil, men har også deltatt i noen sketsjer og dialoger med Jay Leno, og også som backingband for artister på besøk. Showet var ble i denne perioden filmet i byen Burbank i California, så muskerne i bandet var dyktige vestkystmusikere, med mange prosjekter ved siden av showet. Soundet ble også betraktelig oppdatert i forhold til storbandet hos Johnny Carson, og hadde et mer funky, 90-talls sound. Her hører vi åpningen av showet i perioden Kevin Eubanks ledet bandet (1997):

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter