Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nikolaj Blegvad Anmeldelser 15. august 2015

Øya 2015 – Run The Jewels

To champs med en akkumulerende energi delte ud af deres vitalitet, så de næsten ikke kunne få vejret.

Tekst & foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad.com

Smil smitter, og man kan næsten ikke andet end at blive glad, når Killer Mike og El-P blotter tænderne og deres skills foran et crowd, som rapper med på deres stærke statements i solskin på en varm sommerdag.

«Oh My Darling Don’t Cry», «Blockbuster Night, Part 1» og «Close Your Eyes (And Count To Fuck)» er nogle af de numre, som virkelig brager igennem og får folk med.

Deres navn er street-slang taget fra deres egen inspirationskilde LL Cool J’s sang «Cheesy Rat Blues», hvor han til sidst i sangen, som handler om desperation og om at miste alt, bruger strofen «Yo, run the jewels, run the jewels, run the jewels» som en måde at overleve på og tage kontrol over sin egen situation. El-P og Killer Mike er MCer, microphone controllers, men de har også taget fuld kontrol over deres udtryk sammen som gruppe.

At se dem på en scene er altid en fornøjelse. Deres egenskaber indenfor rappen mestrer de udover det sædvanlige. Begge har de en evne til at skrive tekster, som ligger på et højt niveau, og de har samtidig begge et flow, der er ekstraordinært og overvældende at opleve live.

De samarbejder tæt musikalsk, og når de står på en scene, som her på Øyafestivalen i Oslo, så komplementerer de hinanden så godt, at de får et sammenhængende og symbiotisk udtryk. Det var dog lidt ærgeligt, at de virkede en anelse trætte på et tidspunkt, og Killer Mike udbryder også ærligt ud til publikum: «Shit man I’m tired! CARDIO, CARDIO, CARDIO!», hvorefter han atter blotter tandsmilet og ler sin dybe latter. De fortsætter, og de kører hårdt på, og man glemmer hurtigt den forpustede kommentar.

«You are a great crowd by the way», siger Killer Mike i en kort pause mellem numrene, og El-P fortæller, at han er halvt norsk og spørger, om det gør koncerten bedre? Efter lidt mumlende latter og smil fra publikum går de videre til næste nummer, som præsenteres med ordene: «We no longer have a constitution but five rules. Would you like to know these five fucking rules?!». Beatet sætter i gang, og de to rappere tager fat på «Lie, Cheat, Steal», som er 6. track på «Run the Jewels 2» (2014).

Run the Jewels begyndte som et sideprojekt, der udviklede sig til et stort og sammenhængende udtryk og indtil videre to plader, der har høstet enorm anerkendelse. Der skal slet ikke herske tvivl om, at de virkelig formår at sætte en særegen dagsorden på den moderne hiphop, og de beviser deres evner endnu engang her på Øyafestivalen.

Der var mange gode øjeblikke i løbet af koncerten, og deres karisma, fængende beats, humor, alvor og lyrik er i en klasse for sig. De gav sig fuldt ud, og selv om Killer Mikes forpustende tilståelse om træthed et kort sekund satte showet på pause, så kom New York-rapperen El-P og hans kompagnon fra Atlanta stærkt gennem koncerten, der endte med «A Chrsitmas Fucking Miracle».

 

Run2

Run3

Run4

Run5

Run6

Anmeldelsen er publisert i Gaffa

Du kan låne musikk av utøvere nevnt i saka, bare søk her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 21 andre abonnenter