Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 23. oktober 2015

– Kjør på og lag uttrykket du selv syns er interessant. Ikke forhold deg til hva som er standarden

Daniel-Kvammen-Ingrid-PopFoto: Ingrid Pop

– Spesielt i min ungdomstid var folkebiblioteket en uvurderlig kilde til nye ideer og inntrykk for en liten raring med begrenset geografisk rekkevidde, forteller Daniel Kvammen.

Av: Marte Storbråten Ytterbø & Victor Josefsen

Daniel Kvammen får til en blanding av ungdom, gubbethet, brodd og sårhet som resulterer i dialektviser som skiller seg ut, skriver vi etter årets by:Larm konsert. Lørdag 24. oktober kan du lære låtskriving med Frida Ånnevik, der Daniel Kvammen er gjest, på Deichmanske hovedbibliotek, helt gratis! (Denne utgaven av låtskriverkstedet var i 2015, red.anm.).

Hva slags forhold har du til biblioteket?

– Stort spørsmål, vanskelig å ordlegge seg kort og konsist om dette. Generelt har jeg jo alltid vært en storforbruker av biblioteket. Spesielt i min ungdomstid var folkebiblioteket en uvurderlig kilde til nye ideer og inntrykk for en liten raring med begrenset geografisk rekkevidde. Vanskelig å komme unna at dette er en av våre viktigste institusjoner for kunnskap, og ikke minst for fantasien også. Så ja, her er jeg umåtelig positiv, altså!

– Spesielt i min ungdomstid var folkebiblioteket en uvurderlig kilde til nye ideer og inntrykk for en liten raring med begrenset geografisk rekkevidde. Daniel Kvammen

Fortell om et barndomsbibliotekminne!

– Husker veldig godt at jeg satt og leste Jules Verne inne i et hjørne av Hol folkebibliotek i en alder av 13. Da overhørte  jeg en av karakterene jeg nylig omtalte i låta «Fuck deg, helsing 90-talet». Han trakasserte en ny kvinnelige lærervikar til tårer, noen rader bortenfor. Ikke et særlig hyggelig minne, men jeg husker det som om et veldig belysende øyeblikk. Jeg skjønte der og da noe om at jeg hadde en faktisk makt når det kom til arv. Kontrasten mellom dumskap og kunnskap hadde vel aldri stått så klart for meg.

– Til enhver tid går det dessverre alt for mange idioter ute i den frie verden og tåkelegger samfunnet med nummende dumskap. Det er klart at for unge og lett påvirkelige låtskrivere kan dette være vanskelig og forstyrrende. Daniel Kvammen

Hvorfor er biblioteket viktig for fremadstormende låtskrivere?

Til enhver tid går det dessverre alt for mange idioter ute i den frie verden og tåkelegger samfunnet med nummende dumskap. Det er klart at for unge og lett påvirkelige låtskrivere kan dette være vanskelig og forstyrrende. Fordelen med et bibliotek er at en (i hovedsak) har konservert kunnskap og gode tanker i mangfoldige år, og eliminert idiotien. Et slags galskapens asyl m.a.o.

Hva er ditt beste tips til unge låtskrivere?

– Kjør på og lag uttrykket du selv syns er interessant. Ikke forhold deg til hva som er standarden. Ta inn så mange inntrykk som mulig, og avskriv det du ikke liker i ettertid. Og produser store mengder med materiale. Heller for mye enn for lite. Så skal en nok se at en finner seg selv opp i det hele.

 

 

Les også:

Fridaannevik_foto_Anja_Elmine_Basma-2

Foto: Anja Elmine Basma

Kunsten å skrive en låt man husker

Emilie fra No.4 kom på besøk på verkstedet i 2015

 

Daniel Kvammen - Foto Frank Michaelsen

Foto: Frank Michaelsen

Øya 2014: Guttedrøm i oppfyllelse


Daniel Kvammen – Du fortenar ein som meg

By:Larm 2015: Daniel Kvammen

Daniel Kvammen slippkonsert: Førsteutgivelse fra Snertingdal Records

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter