Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 3. desember 2015

Elin Kåven med samisk julelåt om det troll-lignende vesenet Stállu

- Jula er en tid for glede og kos, men med «Stálu Fápmu» vil jeg gjerne fremheve noen av de samiske juletradisjonene som vi hører lite om i dag, sier Elin Kåven.
Av: Victor Josefsen / Foto: Sveinung Gjessing

På sin julelåt tar Elin Kåven lytteren inn i mørketida, og byr på et møte med det mytiske, troll-lignende vesenet Stállu. Rundt juletider kommer han kjørende med musene sine, og hvis barna ikke oppfører seg ordentlig kan han komme og spise dem opp.

– Ifølge samisk tradisjon skulle man være stille og rolig i jula. Alt skulle ryddes og gjøres klart på forhånd, og barna måtte ikke bli for høylytte – ellers kunne Stállu komme, forklarer Kåven.

Hvis det var rot på tunet satte kjøredyrene seg fast, og Stállu ville komme inn i lavvoen eller huset. Dersom man ikke satte frem vann til Stállu kunne han drikke av menneskene i stedet. Og hvis barna dro for å ake i jula, sto Stállu klar med sekken nederst i bakken for å fange dem.

– Stállu var med andre ord ganske skummel, men hvis vi bare gjorde som vi skulle gikk alt bra, sier Kåven.

Elin Kåven understreker også at hun har svært mange gode minner knyttet til jula, med reinsdyrstek, multekrem, julekaker, gaver og leker.

– Det er veldig fint å feire samisk jul, og jeg håper julelåta mi kan tonesette juleforberedelser rundt om i det ganske land. Kanskje kan advarselen om Stállu få folk til å gi det lille ekstra?, avslutter hun med et smil.

4. desember slipper Elin Kåven julesangen «Stálu Fápmu (Stálus kraft)».
I februar slipper Kåven sitt nye album «Eamiritni – Rimeborn».

 

Sjekk også:

Årets samiske artist 2011 klar med nytt album

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter