Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Thor Arne Sæterholen Anmeldelser 5. januar 2016

Endelig! Årets 10 beste skiver med Paal Nilssen-Love

Foto: Paal Nilssen-Love

Foto: Paal Nilssen-Love

Okei. Jeg skulle egentlig holde meg i skinnet dette året. Lenge så det ut til at Paal ikke kom til å gi ut så mange som ti skiver i 2015, og det er vel ikke  mange der ute som er opptatt av disse platene, tenkte jeg, men der tok jeg feil! Etter at denne spalten uteble før jul, har henvendelsene vært mange, og ikke bare av det hyggelige slaget, når sant skal sies. E-postklienten knelte allerede i romjula, og mobilen har vibrert som en duracellkanin på speed. På nyåret begynte brevene å komme, altså gammeldagse brev i postkassa. Først tenkte jeg at det var stas, for det er jo ikke så ofte man får ordentlige brev lenger, men så la jeg merke til at navn og adresse var skrevet med bokstaver klippet ut av avisa … så altså, etter utallige oppfordringer – her er årets 10 beste skiver med Paal Nilssen-Love:

1. The Thing: Shake  (Trost/The Thing, 2015)   the thing

Etter 15 år sammen er verdens råeste og mest kompromissløse jazztrio fortsatt ikke på nedtur. Mats Gustafsson rauter i saksofonen der andre blåser. Ingebrigt (Håker Flaten) og Paal er til sammen et kontinuerlig buldrende tordenvær som spruter gnister og kulelyn all over the place. Denne skiva er helt der oppe sammen med Bag it!. Vi ses på Victoria 11. mars!

2. Vandermark/Nilssen-Love:  The lions have eaten one of the guards  (Audiographic, 2015)thelion_large

Paal & Ken i kjent og kjær høyenergisk stil. Skyhøy standard. Full utblåsing. Tittelen sier det meste. Har de noensinne vært bedre? Jeg er ikke sikker.

 

3. Yagi/McPhee/Nilssen-Love/Marhaug:  Soul stream  (PNL, 2015)soulstream

Spennende uortodoks besetning: Koto (japansk strengeinstrument), trompet/sax, trommer og elektronikk. Michiyo Yagi (koto) legger mye av premissene med sitt rytmiske, repeterende og klangfulle spill. Paal er en mer tilbakeholden trommeslager her, samtidig som han smakfullt er med på å farge- og klanglegge, samt drive musikken framover. Det er i det hele tatt en oppvisning i lyttende musikalitet fra hele gjengen her. Meditativt, uten at det blir monotont.

 

4. Large Unit:  Rio fun

Paals nye hovedprosjekt i stadig utvikling. Spennende på plate, men oppleves live for fullt utbytte! Konserten på Victoria i august (under Oslo jazzfestival) var antagelig årets største konsertopplevelse. Du var selvfølgelig der.

5. Large Unit:  2015
Lekker fotobok som dokumenterer 2015-turnéene, inkl. 2 CD’er liveopptak.

6. Nilssen-Love: News from the junk yard
Herlig sær soloskive for spesielt interesserte. Oss.

7. Yagi/Nilssen-Love/Marhaug: Angular mass

8. Nilssen-Love/Solberg + Beresford:  Blow out!

9. McPhee/Nilssen-Love: Candy  (7 CD!)

Litt overveldende. Noen ganger kan det simpelthen bli for mye godteri.

10. Brötzmann/Swell/Nilssen-Love:  Krakow nights

————————————————————————————————–

Håper jeg nå kan bevege meg trygt utendørs igjen. Ha et fritt nytt år alle sammen!

Paal Nilssen-Love (foto: Rune Mortensen)

http://paalnilssen-love.com

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

Én kommentar til “Endelig! Årets 10 beste skiver med Paal Nilssen-Love”

  1. Tilbaketråkk: Tigerbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter